Kapsi perenaine Anne tahab kogu aeg väljas olla

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra valla Kapsi talu perenaine Anne Kapsi mõtte ja käega on koduümbruse ilu- ja tarbeaeda rajatud.
Vändra valla Kapsi talu perenaine Anne Kapsi mõtte ja käega on koduümbruse ilu- ja tarbeaeda rajatud. Foto: Urmas Luik

“Ma ei taha toas olla, tahan kogu aeg väljas olla,” ütleb Kapsi talu perenaine Anne Kapsi ilu- ja tarbeaia kohta, mille kodukaunistamise maakondlik komisjon arvas esikohale seadmist väärivaks.

Vändra valla ühes suuremas külas Vihtras saab Kapside perel jaanipäevaks elatud 22 aastat. Kogu selle aja on majandiaegse silikaatmaja ümber silmanähtavat ilu loodud ja seda tahtmist toetab looduski, sest majapidamine jääb Pärnu jõe maalilisele kaldale.

Teist suvehakku käib Kapsi pere muruniitjaga üle isegi jõesaare, milleni on ehitatud puidust sillake ja kus kirkalt õitsevad suure puu varju istutatud lilled.

“Krundi piir on meil poole jõeni, aga kuidas sa jätad ta tegemata,” ütleb perenaine, kellel kodus kogu aeg käed-jalad tööd täis ja igapäevane palgatöökoht seitsme kilomeetri kaugusel Vändras.

Üle 30 roosisordi

Tugevate pealsetega sibulapeenrad, õitsemise kõrgusesse visanud kartulivaod ja maasikamaa on hirmpuhtad, sealt nagu ühestki lillepeenrast, õunapuu- ja marjapõõsaalusest ega kiviktaimlast ei leia umbrohulibletki.

Muru on nagu joonlauaga mõõdetult ühepikkune ja Anne Kapsi ütleb tabatava uhkusenoodiga hääles, et kuigi mees teenib perele leiba kodunt kaugemal, on tal suure krundi ja kaldapealse niitmisel abiks neli poega, kellest vanim 27aastane.

Iluaiaga on aga nii, et kui mõni lill ikka meeldib, ostab perenaine selle ära. Enamasti kevaditi Türi lillelaadalt. Aastatega on kujunenud elulõngade, päevaliiliate ja rooside kogu. Roose on üle 30 sordi.

Kapsi talu ümber raskele savikale pinnasele hoole ja armastusega kujundatud aias pole ilmselt varakevadest hilissügiseni aega, kui seal miski ei õitseks. Maakodule omased pojengid, murtudsüda ja lupiinid annavad jaanipäevaeelses leitsakus oma panuse värvipaletti, iirised hakkavad avanema, ees on flokside ja gladioolide aeg, kuid ümber saanud tulpide ja nartsisside ilu.

Perenaine võtab aja maha, kui pardipere jões ujub või kurepaar jõesaarel nokatäit otsides jalutab, sest neid linde on huvitav jälgida. Ja kui miski närvi mustaks ajab, siis vesirotid, kes häbematult uuristavad peenraaluseid ja hammustavad magustoiduks lillejuurikaid.

Presidendi albumisse

Kapsi pere nagu teisedki maakonnas ja riigis tunnustatud kodukaunistajad võtab president Toomas Hendrik Ilves vastu tänavu Viljandis 14. augustil. Selleks ajaks on kaante vahel MTÜ Eesti Kodukaunistamise Ühenduse kirjastatud album autasustatute piltide ja kirjutisega võitjatest, tänavune on 11. ülevaatekogumik.

Kodukaunistamise liikumine riigis algas 75 aastat tagasi Pärnumaalt pärit riigivanema ja presidendi Konstantin Pätsu ajal.

Katkenud joone tõmbas kokku president Lennart Meri, kes 1997 emadepäeva kõnes Estonias esitas sellekohase üleskutse. Meri algatusel taastus üldrahvalik kodukaunistamise liikumine, mille patroon ta oli, järgides arusaama, et kaunis ja heakorrastatud kodus pole üksnes mõnus elada, vaid igaühe kodust ja selle ümbrusest sõltub mulje külast, linnast, riigist.

 

Konkursi “Kaunis Eesti kodu 2011” Pärnumaa parimad

Kodukaunistamisliikumise selle aasta juhtlause: “Lapsed on meie kodukultuuri järjepidevuse edasikandjad.”

Maapiirkonna 19 omavalitsusest 16 esitasid kodukaunistamise Pärnumaa toimkonnale 31 objekti, millest nendega tutvumise järel tegi komisjon (esimees Maia Joala Pärnu maavalitsusest) otsuse ja reastas konkursijuhendile tuginedes nelja klassi parimad.

 Eramud

1. Perekond Kukk, Toominga 8, Paikuse alevik, Paikuse vald.

Perekond Liiva, Side 1, Häädemeeste alevik, Häädemeeste vald.

Perekond Lusik, Uus 12, Pärnu-Jaagupi alev, Halinga vald.

 Hoonete rühmad

1. Mäe tänava elamugrupp, Lavassaare alev, Lavassaare vald.

Korteriühistu Soo 8, Pärnu-Jaagupi alev, Halinga vald.

Siiri Raadik ja Gert Kaar, Gerdi-Siiri kinnistu, Vainu küla, Sauga vald.

 Looduslähedane keskkond

1. Uulu lasteaed, Uulu küla, Tahkuranna vald.

Perekond Kink, Silla talu, Kaisma küla, Vändra vald.

Pootsi-Kõpu õigeusu kirik, Kõpu küla, Tõstamaa vald.

 Talud

1. Perekond Kapsi, Kapsi talu, Vihtra küla, Vändra vald.

Perekond Tugedam, Kalda talu, Are alevik, Are vald.

Lea Õismaa ja Jaanus Heinsoo, Roni talu, Kiraste küla, Tõstamaa vald.

Pärnu maavanem Andres Metsoja tunnustab kodukaunistajaid maavalitsuses 20. juunil vastuvõtul.

Andmed: kodukaunistamise konkursi Pärnumaa toimkond

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles