Malaisia üllatab kalaspaaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päeval mõjub Melaka linna läbiv samanimeline jõgi sootuks erinevana kui öösel, mil jõgib muutub salapäraseks.
Päeval mõjub Melaka linna läbiv samanimeline jõgi sootuks erinevana kui öösel, mil jõgib muutub salapäraseks. Foto: Erakogu

Et Austraaliast Eestisse reisimisel tuleb teha nagunii vahepeatus Aasias, otsustasime jääda nädalaks Malaisiasse, mis pakub elamusi pea igal sammul.

Meie esimeseks peatuspaigaks sai Melaka linn Malaisia pealinnast Kuala Lumpurist kahetunnise bussisõidu kaugusel. Linna läksime suhteliselt suurte ootustega, sest tegu on ikkagi UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluva paigaga. Pealegi olid sõbrad seda ajaloolise arhitektuuriga rannikuäärset linna soovitanud.

Söödav toit jäi saladuseks

Kohale jõudes selgus, et nagu paljudes muudes Aasia riikides valitseb Malaisias liikluskaos, kus kitsastel tänavatel sõidavad läbisegi autod, mootorrattad, jalgrattad ja nende vahel vingerdavad jalakäijad.

Esmapilgul tundub kõik fantastiline, kui välja arvata lämbe kuum ilm, mis niisuguse kliimaga harjumatu läbi võtab. Ootamatult suur ja ilus on Melaka Hiinalinn, kust leiab palju häid söögikohti, millest turistidele mõeldud pakuvad roogi siiski suhteliselt soolase hinnaga. Kuid nurgatagustes tavapärastes söögikohtades, mida samuti ohtralt jagub, käivad kohalikud ja sealt saab autentse rahvustoiduelamuse.

Et Malaisia on mereriik, on sealsete elanike menüügi rikkalik kõiksuguste mereandide poolest. Nagu Aasias ikka kasutatakse toidus ära kogu toore, nii leidsime pikkadelt buffet-laudadelt kanakaelu ja -jalgugi.

Tänaval müüdavast toidust on raske sotti saada, nii et parim viis selgust saada on järele proovida. Nii võib aga veeta päevi täpselt teadmata, mida sööd.

Õnneks on tundmatute toitude kõrval lai valik mahlakaid ja küpseid puuvilju, nagu mangod, tähtviljad, apelsinid, draakoniviljad ja muud troopilised vitamiinipommid. Kõige veidram toit, mida meile kuumal päeval jahutuseks pakuti, oli jäätis jääpuru, šokolaadi ja keedise seguga, kallatuna üle konservmaisi ja -ubadega.

Melakas soovitan külastada kindlasti loomaaeda, mis jätab üllatavalt loodusliku mulje ja kus on palju põnevaid loomi. Vabalt jalutavad seal ahvid ja värvilised meile eksootilised linnud.

Loomaaia lähedal asub suur veepark, kus kuumaga jahutust leiab. Veepark ei ole niisama suur kui meile lähimad Soomes või Lätis, kuid adrenaliiniannust tasub sinna otsima minna küll.

Eelinfoks oleks hea teada, et Malaisias võib saada ebameeldiva tähelepanu osaliseks, kui ujuma minna bikiinides. Oma heaolu huvides soovitaks selga jätta T-särgi ja šortsid, meestelt oodatakse samuti lühikeste pükste kandmist.

Turiste püüavad armastuslaulud

Meie üllatuseks on elu Melakas suhteliselt kallis, ehk olid meie ootused liiga kõrged, sest paljud hinnad olid samad mis Eestis 1,5 aastat tagasi, kui välja arvata toit ja transport. Väljas õigetes kohtades süües võib saada väga odavalt hakkama.

Soodne on sõita kõiksugu transpordivahenditega, ükskõik, kas tegu on bussi, takso või rikšaga.

Rikša on kolmerattaline velotakso, millele peale juhi mahub kaks sõitjat. Et selliseid rikšasid on linnapildis tohutult, tuleb konkurentidest eristuda, nii ongi omanikud oma kolmerattalised tehislillede, kuljuste ja karraga ehtinud. Et klienti isegi kõrvupidi püüda, on nii mõnegi rikša külge kinnitatud makk, mis karjub ingliskeelseid armastuslaule.

Soodsalt saab Malaisias ööbida akendeta tubades, mis sisaldavad seinast seinani ulatuvat voodit ja väga algelist pesuruumi. Soovides peatuda kauni vaatega hotellis, kus pakutakse hommikusöökigi, ei pruugi majutus just väga soodsa hinnaga olla.

 Enne Londonisse lendu veetsime paar päeva Kuala Lumpuris. Suurlinnas on kauplejad tunduvalt pealetükkivamad ja kirjud sildid ning vilkuvad kirjad häirivalt närvilised. Kuigi turiste on linnas palju ja tähelepanu peaks olema hajutatud, ei andnud see üldse tunda, nii tekkiski tunne, et oled valge rahakott, kes kõnnib tänavail.

Üllatas, et Malaisias ei andnud kuskil tingida. Kui me hinna kohta uurisime, saime kõikjal range vastuse, et kõik on fixed price (ingl k kindla hinnaga).

Malaisias juhtub kergesti, et kui astud juuksurisse ja küsid juustevärvimist, asutakse sul enne, kui tähelegi paned, hoopis pead pesema, juukseid ravima, lõigatakse otsad ja lõpuks küsitakse kümme korda suurem summa, kui olid arvestanud. Kui arve makstud, pistetakse pihku šampoonitotsik väitega, et see oli hinna sees. Seega tuleb selles riigis pidevalt silm peal hoida, ega keegi kuskil tüssa või kokkuleppeid murra.

Kalaspaa aitab lõõgastuda

Tõesti lõbus ja samal ajal lõõgastav on FishSpas. Madalas basseinis ujuvad väikesed kalad, kellele saab anda oma jalad puhastamiseks. Karjana asuvad hammasteta kalad puhkaja jalalt surnud nahka sööma, seejuures tohutut kõdi tekitades. Sama rituaali saab teha kätega ja mõnes kohas anda lausa kogu keha kaladele pureda.

Kalade puhastatud ihuliikmed on mõnusalt pehmed, puhtad ja siidised. Sellistel kalapidajatel ei peaks kalatoiduga muret olema.

Meile Malaisia küll meeldis, kuid miskipärast ei jätnud tunnet, et tahaks Melakasse ja Kuala Lumpurisse tagasi minna, pigem teinekord sealset loodust avastada.

Meie 18kuuline reis läbi Uus-Meremaa, Austraalia ja Malaisia lõppes läbilennuga Londonist Tallinna, kust pärast pere ja sõprade taasnägemist põgenesime maale.

Eestis tundub nüüd kõik nii eksootiline. Isegi õhtune saun ja kurgede lend.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles