Jõõpre lapsed muutsid bussiputka kunstiteoseks

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm tublit maalijat jäi pildilegi: (vasakult) Elina Kuldmaa, Sandra Jäärats ja Karina-Louisa Puht.
Kolm tublit maalijat jäi pildilegi: (vasakult) Elina Kuldmaa, Sandra Jäärats ja Karina-Louisa Puht. Foto: Urmas Luik

Muidu kenasti heakorrastatud Jõõpre alevikus riivas veel hiljaaegu pilku räämas bussiooteputka. Nüüd mitte, sest kohaliku põhikooli lapsed muutsid vana katusealuse aleviku värviküllaseks ja vaimukaks visiitkaardiks.

Kuigi Jõõpre bussipeatus sai värske ilme alles mõne päeva eest, jõudis kumu sellest varsti Pärnussegi.

Eile kohtusime kolme noore kunstiõpilasega sealsamas kuulsust koguvas Jõõpre bussiputkas. Sandra Jäärats, Karina-Louisa Puht ning Elina Kuldmaa on osa neist, kes tänavuse juuni kõige kuumemal ajal lasid end kaasa kiskuda maalritööst, selle asemel et äsja alanud koolivaheaega arvestades õigustatult eimillegi tegemisele anduda.

“Meid oli veel, kes siin tööd tegid,” rõhutasid tüdrukud. “Hanna-Liisa Holm oli siin väga tegev ja poisse oli ka: Taavi Mäe, Markus Põlluste …”

Aga töö algas õigupoolest varem, sest kui laste tööõpetuse ja kunstiõpetaja Ivi Sutt selle idee välja pakkus, ei haaratud kohe värvide ja pintslite järele, vaid kunstnikele kohaselt pandi paberile kavand. Ja nagu lapsed rääkisid, ega algul olnudki, mille järele haarata, sest värvid muretses koolidirektor Mati Sutt “vist isegi oma taskust” alles hiljem. Peale selle limonaadi, mida palavaid päevi arvestades kulus ohtrasti.

Lastele tulid appi külamees Avo ja TREV, mis saatis oma remondimehed, et need kohati päris lõhutud putka enne ülemaalimist tervenisti kasutuskõlblikuks muudaksid.

“Jõõpre peatus oli varem tõesti rõve koht,” tunnistas direktor. “Istmelaudadesse oli auk põletatud, seinast telliseid välja kistud ja kogu vaba pind täis kritseldatud. See siin on ju kooli peatus, kus toimub väga kommunikatiivne tegevus. Küll verbaalne, nii et siin veedetakse lausa aega, ja mõistagi kirjalik, mida alati polnud just viisakas seintelt lugeda, veel vähem kirjutada.”

Direktor avaldas lootust, et kuna küllalt paljud õpilased avaliku ruumi kujundamisel ise käe külge panid või vähemalt tehtule kaasa elavad, muutub olukord bussipeatuseski.

“Kohalikult rahvalt on tagasiside igatahes väga soe ja sõbralik,” ütles Sutt, kelle kooli õpilased igal kevadel koristavad aleviku käidavamate teede servi. Tänavu näiteks korjati maantee äärest üles ainuüksi tühje suitsupakke 490.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles