Jüri pani maamootori popsuma

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Vaikjärv 90aastast Jumbot õlitades ei koonerda: mis liigub, see kulub.
Jüri Vaikjärv 90aastast Jumbot õlitades ei koonerda: mis liigub, see kulub. Foto: Urmas Luik

Seni vanu autosid restaureerinud Jüri Vaikjärv proovis käteosavust uues vallas: eile pani mees popsuma Jumbo, 1920. aastal Ameerikas valmistatud ja põhjalikult taastatud statsionaarmootori.

„Ta ajas omal ajal ringi kõike, mida talus ringi ajada sai, elektrit ju siis maal ei olnud,” rääkis Vaikjärv uueks tehtud statsionaar- või maamootorist, nagu soomlased kõnealust riistapuud tänutäheks nimetavad. „Ülekanderihm pani vajaliku masina tööle ja nii said katuselaastud lõigatud või rehi pekstud.”

Tõsi, nendeks tegemisteks olid sootuks võimsamad mootorid kui kolme hobuse jõuga Jumbo.

Kuigi Vaikjärve väitel oli 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses maamootoreid valmistanud firmasid tunduvalt rohkem kui autotootjaid, on statsionaarmootoreid alles vähe. Needki pehmelt öeldes nutuses seisus.

„Oi-oi, kõik, mis alles on, on sammaldunud; mis on võtta olnud, see on võetud või puruks pekstud – kurb lugu, ei tahagi rääkida,” tõdes meistrimees.

Eks temagi Jumbo vedelnud veerand sajandit, silinder vett täis, aianurgas, enne kui peremehel nii-öelda mõistus koju tuli.

„Eelmisel aastal andsin endale sõna, et ei mingit remontimist enam, aga siis hakkas süda kripeldama,” märkis Vaikjärv. „Talvel võtsin mootori lahti, lasin liivapritsist läbi ja nüüd on nagu uus.”

Eks sellel tööl olnud tagamõtegi. Et tänavu möödub 100 aastat esimesest Monte Carlo rallist, samuti tähistab Pärnu oma 760. sünnipäeva, korraldab Pärnumaa vanatehnika klubi juuli alguses vanasõidukite näituse ja võistluse ning ürituse raames statsionaarmootorite väljapaneku.

„Ühel ärimehel – tubli poiss, kui midagi viltu läheb, hakkab rahulikult uuesti pihta – on juba kolm mootorit, kohe läheb neljandat tooma,” rääkis Vaikjärv. „Ta ütles, et kui tuleb aiapidu, siis enam ei mingit muusikat, ta paneb hoopis mootorid popsuma, sest see on tema kõrvadele kõige meeldivam muusika.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles