Pärnakas restaureeris 90 aastat vana mootori

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Vaikjärv sai töökorda 1920. aastal toodetud statsionaarmootori.
Jüri Vaikjärv sai töökorda 1920. aastal toodetud statsionaarmootori. Foto: Urmas Luik

Kollektsionäär ja vanade autode taastamisega endale nime teinud pärnakas Jüri Vaikjärv sai töökorda 1920. aastal toodetud statsionaarmootori, mida ka maamootoriks kutsutakse.

Sellised petrooleumil töötavad jõumasinad ajasid eelmise sajandi alguses ringi näiteks rehepeksumasinaid, nüüd aga pakuvad huvi vaid kollektsionääridele, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

Jüri Vaikjärve elamises on kõik oma kätega tehtud, unikaalne ja huvitav. Esimesena hakkab külalisele silma postkast, kust ajalehti näpata saab vaid tõeline sissemurdja. Praegu püüab aga õuenurgas pilku vastselt korda tehtud maamootor, mida mees enne käimapanekut korralikult õlitab.

Ja siis hakkabki mootor popsuma. Selle mootori võimsus on kolm hobujõudu, rehepeksumasina ringiajamiseks sellest ei piisaks. Veidi suurem maamootor alles ootab kordategemist. Vaikjärv on igasugust vana tehnikat putitanud juba 35 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles