Suvepealinn meelitab rahvasaadikuid puhkama

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Ehkki riigikogu liikmeil ametlikult puhkust pole, algas neil pea kolmekuune istungivaba aeg, mille kestel Pärnumaalt valitud rahvasaadikuid näeb suvepealinnas puhkamaski.

Märtsis Pärnumaalt parlamendi XII koosseisu valitud kuus liiget olid esimesel istungjärgul usinad kohalkäijad ja põhjuseta puudumist ei saanud kirja keegi.

Riigikogu statistikast loeb välja, et tööga seotud välisreisil jõudis neist kõige enam käia sotsiaaldemokraat Marianne Mikko, kes nappide kuude jooksul viibis Belgias, Leedus, Prantsusmaal, Ungaris ja Poolas. Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluval Annely Akkermannil õnnestus väisata Gruusiat ja Brüsselit, reformierakondlane Andrei Korobeinik käis Šveitsis ning Väino Linde Norras, Itaalias ja Makedoonias.

Rohked sõnavõtud

Istungitesaali kõige sõnakam oli Pärnumaalt valitutest opositsioonis keskerakondlane Kadri Simson, kes võttis sõna 70 korral. Kui riigikogu juhatus välja arvata, suutsid Simsonist rohkem saalis kõnelda vaid Sven Sester (118 korda) ja Aivar Sõerd (111).

Linde esines 14, Mikko 11, IRLi liige Toomas Tõniste üheksal, Akkermann neljal ja Korobeinik kolmel korral. Teadmiseks, et näiteks pärnakast sõudelegend Jüri Jaanson esines saalis vaid korra, aga ta polnud kaugeltki kõige kidakeelsem.

Rahvasaadikute tähtsaim töö on seadusi ette valmistada ja vastu võtta. Olgu siis märgitud, et Mikko ei osalenud 29, Linde 24, Akkermann ja Korobeinik 17, Tõniste ja Simson 14 hääletusel.

Enne valimisi aktiivselt kohalikus lehes esineda soovinud parlamendiliikmeist enamik pole valijaid päris unustanud. Peale Mikko on ülejäänud korra arvamusküljele oma loo saatnud.

Puhkus Pärnus

Praegu Pärnumaad riigikogus esindavatest meestest-naistest elavad siin vaid Akkermann ja Linde. Kas teisigi riigikogulasi suvel Pärnumaal näha saab?

Tõniste ütles, et kindlaid plaane suvel Pärnu tulla tal veel pole, kuid suure tõenäosusega ikka siia satub. “Pigem saavad need olema töised käigud, kohtumised ettevõtjatega,” lisas ta. Veel osaleb olümpiamängudelt kaks medalit võitnud Tõniste suvel klassis Melges24 Eesti, Soome ja Euroopa meistrivõistlustel purjetamises.

Simson ütles, et kui ta käib aasta läbi tihti Pärnumaal, pole suvelgi lood teised. Töiste kohtumiste kõrval plaanib ta siin mere ääres puhatagi. “Nädalavahetustel puhkab isegi riigikogu liige,” märkis Simson. “Oleks ebanormaalne, kui ei puhkaks, sest sügis on riigikogus kõige pingelisem aeg, võetakse ju siis vastu riigieelarve. Kui suvel üldse patareisid ei laeks, võivad tulla praakotsused.”

Pärnust pärit Korobeinik rääkis, et ehkki ta enne jaanipäeva Pärnusse ei jõua, plaanib ta enamiku suvest veeta just siin. “Mul on küll Tallinnas elukoht ja seetõttu ei võta kulukompensatsiooni välja, kuid Pärnu kodust pole ma loobunud, mul on Pärnu sissekirjutus ja tulumaks laekub Pärnu linna kassasse,” märkis ta.

Korobeinik nentis, et suvi tõotab tulla väga töine. “Täna (eile, toim) võtan slovakkide delegatsiooni vastu ja homme on meil arutelu e-valimiste teemal,” loetles ta. “Neid koosolekuid tuleb suve jooksul mitu. Põhiseaduskomisjoni tööga seoses on plaanis tegelda eelnõude ettevalmistamisega sügiseseks istungjärguks. Augustis osalen riigikogu liikmete Hiina-Tiibeti visiidil.”

Ise valid koormuse

Esimest korda riigikogusse pääsenud Korobeinik nentis, et ettevõtlusega võrreldes on parlamendi töökorraldus üsna flegmaatiline. “Kuid riiklikes initsiatiivides, kus ma olen varem kaasa löönud, oli kiirus veel madalam,” lisas ta.

Erasektoriga kõrvutades näeb Korobeinik teistki erinevust. “Riigikogus teeb igaüks nii palju tööd, kui viitsib. Kui suhtud asjasse tõsiselt, on tööd palju, kuid on ka võimalus tööd mitte teha,” rääkis ta. “Nii võib tiksuda neli aastat ja siis jälle neli, vahepeal teed valimiskampaaniat ja asi korras. Hästi toimivas erafirmas poleks sellise suhtumisega neli nädalatki vastu pidanud.”

Pelgalt statistika põhjal neil inimestel Korobeiniku sõnutsi vahet ei tee. “Just mõni “vaikiv” riigikogu liige on kõige suurema tööpanuse andnud ja vastupidi,” tõdes ta.

Ikkagi juttu puhkusele käänates ütles Korobeinik, et Pärnus plaanib ta sõita jalgrattaga ja sügise poole metsas seenel käia, kalale loodab ta samuti jõuda. “Kodus on mul suur sisehoov, kus saab grillida ja raamatuid lugeda, mu lugeris on suveks ootejärjekorras paarkümmend raamatut,” lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles