Eurodes toodud hindadega tasub olla tähelepanelik

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Suitsu.
Piret Suitsu. Foto: Ants Liigus

Enam ei pea kaupmehed hinnasiltidel kroonihindu välja tooma ja see võib osas kohtades tuua kaasa hindade ülespoole ümardamise.

“Nüüd võib kaupmeestel tekkida kiusatus ümardada seni kroonihindadel põhinenud veidrad eurohinnad lähema kümne või 50 sendini,” rääkis Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Piret Suitsu (pildil). “Loodetavasti peab enamik kauplejaid kinni ausa hinnastamise kokkuleppest ega hakka nüüd hindu tarbijale kahjulikus suunas mugavamaks ümardama.”

Tarbijad võiksid siiski paari lähikuu jooksul oma rahakoti huvides hindade suhtes tavalisest tähelepanelikumad olla.

Paljud kaupmehed on teatanud valmisolekust näidata hindu kroonides aasta lõpuni, mis ühest küljest aitab inimestel toodete-teenuste maksumust paremini mõista, teisalt lükkab edasi eurodega harjumist.

Aeglasemad kohanejad eelistaksid kauem näha hindu kõrvuti mõlemas vääringus. Seda näitab muude riikide, näiteks Slovakkia kogemus. Eesti puhul räägib keeruline vahetuskurss selle kasuks, et inimesed vajavad kohanemisel kauem aega ja abi.

“Et vältida ostude tegemisel liigset ajakulu ja tajuda hindade erinevust, oleks aeg vähehaaval loobuda kroonidesse ümber arvutamisest, vähemalt väiksemate ostude puhul,” soovitas Suitsu. “Suuremate ostude, näiteks kodumasinate või kinnisvara puhul on veel loomulik, et tehingu väärtuse täpsemaks mõistmiseks arvutatakse see vanasse rahvusvaluutasse ümber. Nii on see seni osas vanemates euroriikideski.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles