Vajadusel tantsib Menzi Muck Viini valssi

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Menzi Mucki sõna otseses mõttes elegantsed tantsuvigurid panevad võhiku silmi pungitama.
Menzi Mucki sõna otseses mõttes elegantsed tantsuvigurid panevad võhiku silmi pungitama. Foto: Ardi Truija

Antarktika kärekülmas müttavat, kuid ka Põhjamere sügavustes Langeledi gaasijuhtme torude paigaldamisel töötanud imevigurit ei näe Eestis just iga päev. Ometi üks selliseid Halinga valla mail äsja toimetas.

„Praegu lõikame võsa, aga saab panna külge sellise mehhanismi, mis purustab ka püsti jäänud kännud,” märkis Andres Ebrok, imemasinat ehk sammuvat ekskavaatorit tootva Menzi Muck AG esindaja. „Kui siis purustaja asendada kopaga, tõsta põhjast muda välja ja siluda kaldad üle, jääb kraav ilus ja puhas, nagu uus.”

Nimetatu on vaid osa Šveitsi perefirma toodangu võimalustest. Niisama edukalt kui kraavikaldaid puhastada võib Menzi Muck palgimetsas askeldada või maanteekaldaid niita. Vaja vaid vastavad mehhanismid külge panna.

Just teeveerte niitmisel on algul mägisel maastikul töötama mõeldud masin asendamatu. Seda tsiviliseeritud Euroopas, kus mõeldamatu on niitmisega liiklust häirida, nagu seda Eestis päevast päeva ette tuleb.

„Saksamaal on täiesti võimatu Autobahn’i (kiirtee, U. H.) lukku panna, et “täna te siin ei sõida, meil on hooldustööd”,” muigas Ebrok. „Ta teeb ennast teepeenral nii kitsaks, et uskumatu, ja 9,5 meetri pikkuse “noka” otsa pandud niidukiga ulatub Muck väga kaugele.”

Kitsakstegemise näitlikustamiseks nimetas Ebrok kahte numbrit: 6 ja 2.44.

Esimene neist näitab, kui laiaks Muck oma rataste vahe võib venitada, teine seda, kui palju suudab masin oma rattaid kokku tõmmata. Viimasena mainitu tähendab seda, et ekskavaator astub rahumeeli tavalise veomasina kasti ega vaja ühest kohast teise transportimiseks treilerit.

Ulmelisuse vallast oli Ebrokil tuua muidki kõnekaid tõiku. Nii olid asjatundjad tänavusel maamessil pärast universaalse masina näidisesinemist tõdenud, et midagi samalaadset nägid nad viimati „Avatari” filmis, Müncheni tehnikamessil aga esitles šveitslaste multifunktsionaalne imetegu end Viini valsi helide saatel.

„Inimesed vaatasid, suu imestusest lahti, ega saanud hästi aru, mis toimub,” teadis Ebrok kommenterida 11-tonnise “tantsija” etteastet Baierimaa pealinnas.

Niisama hämmastunud pilke on Ernst Menzi, firma looja pojapoeg, kes siinmailgi Menzi Mucki tantsitas, kogenud nii Lõuna- kui Põhja-Ameerikas, nii Aafrikas kui Aasias – kõikjal, kus ta on kõnealust masinat tutvustanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles