Tartus ehitatud jaala jõudis õnnelikult Kablisse

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu lodjakojas ehitatud jaala jõudis Pärnumaale.
Tartu lodjakojas ehitatud jaala jõudis Pärnumaale. Foto: Ants Liigus

Eile jõudis Kablisse Tartu lodjakojas ehitatud jaala, mille tellis MTÜ Kabli Külaselts, et tähistada 150 aasta möödumist esimese purjelaeva ehitamisest Kablis.

Jaala on kõrge vööriga ligikaudu kümne meetri pikkune ja keskpaigast ligi kolme meetri laiune purjepaaditüüp, mida veel 1920. aastail kasutasid ja ehitasid ruhnlased, kuid mis oli tuntud mujalgi Läänemerel.

Eile hommikul laaditi ligikaudu neli tonni kaaluv värske tõrva järele lõhnav paat veoautole ja sõit Tartust Kabli poole läkski lahti. Kella poole kahe paiku keskpäeval jõudis veok õnnelikult Uulu maile ja veokijuht Sulev Räst sirutas selga.

“See on nagu õhuvedu, ei saa arugi, et koorem peal,” naeris Räst neli tonni kaaluva purjepaadi üle.

Kabli kultuurijuht Ülle Sulu teatas kella kolme paiku, et jaala on õnnelikult Kablisse jõudnud ja pidulikult vastu võetud.

“Ega me seda paati kohe vette lase, tõstame seltsimaja õue postamendi otsa,” selgitas Sulu. “See on mälestusmärk Kabli kuulsatele laevameistritele ja sobib siia väga hästi. Kes vana Pärnu-Ikla maanteed sõidavad, ei saa seltsimajast mööda sõites seda mitte märgata.”

“Kuigi seda paati veel vette ei lasta, on tegu merekindla sõidukiga,” kinnitasid MTÜ Kabli Külaseltsi eestvedajad.

Tegu on omaaegse kuulsa väikelaeva koopiaga, mida tasub vaatama minna. Kui mitte varem, siis eeloleval nädalavahetusel, kui Kablis on kodukandi päev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles