Külaotsa loobumine viis turniiri Pärnust Tallinna

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu selgitatakse Eesti malemeister ilma suurmeister Kaido Külaotsata.
Tänavu selgitatakse Eesti malemeister ilma suurmeister Kaido Külaotsata. Foto: Toomas Huik/Postimees

Täna algavad Eesti malemeistrivõistluste finaalturniirid, aga mitte tiitlikaitsja Kaido Külaotsa ja aastakümneid Eesti tipus püsinud Leili Pärnpuu kodulinnas Pärnus, nagu plaanitud, vaid hoopis Tallinnas.

Paraku teatas Külaots maleliidule lakooniliselt, et ei osale, ja maleliit leidis, et kujunenud situatsioonis on raske sponsoreid projekti kaasata, võistluste korralduse ja Pärnus Tallinnast ning mujalt saabuvate võistlejate majutusega seotud kulusid katta.

Maleliidu tegevjuht Hendrik Olde pole Külaotsa süüdistamisega eriti kitsi.

Külaots kehvadega ei mängivat

“Kuluaaridest kostab meistrivõistlustest loobumise põhjustena, et neil võistlustel auhinnaraha ei pakuta, pealegi ei sobivat 2600 ELO punkti piiri ületanul tunduvalt madalama tasemega vastastega mängida,” rääkis Olde. “Külaotsa malekool ei tegutse, pole isegi spordiregistris enam, treenerid lahkusid sealt, paraku ei ole Külaots probleemide lahendamiseks nõus maleliiduga ühe laua taha istuma ja on selle asemel advokaadi palganud ning meid kohtusse andnud.”

Külaots väitis Pärnu Postimehele, et tema suhted maleliiduga, mis nüüd viisid meistrivõistluste ümbertõstmiseni, on pikem ja sugugi mitte ühepoolne teema.

Esimaletaja peab maleliitu teovõimetuks

“Kõigepealt viskab Olde Külaotsa koos tema kooliga maleliidust välja ja siis hakkab sellesama Külaotsa ümber meistrivõistlusi ehitama?” küsib Eesti esimaletaja retooriliselt. “Mul oleks väga hea meel Pärnus mängida, aga Eesti malepoliitika, maleasja ajamine ja suhtumine maletajatesse peaks olema teistsugune. Praegune seis on aga niisugune, et mul, ilma igasuguse klubilise kuuluvuseta mehel, pole vist isegi seda õigust, et austatud malejuhilt selgitusi ja vastuseid küsida.”

Külaotsa hinnangul on Eesti maleliidu praegune juhtkond täiesti teovõimetu. President Carmen Kass astus kevadel tagasi, juhatuses polevat enam ka asjalikku Riho Liivat.

“Meistrivõistlustele pole registreerunud ühtki meie suurmeistritest, rahvusvahelistest meistritest on kirjas vaid Olav Sepp,” rääkis Külaots. “Ma ei ole veendunud, kas üle 2600st reitingut omaval maletajal on ikka ratsionaalne, põhjendatud ja vajalik osaleda turniiril, kus vastaste keskmine ELO on alla 2200. Kaheldav, kas selline turniir peaks kandma riigi meistrivõistluste nimetust.”

Suurmeister märkis sedagi, et näiteks üheksa vooruga turniiri kaotuseta 7,5 punktiga võites on tal üsna tõenäoline reitingus punkte kaotada.

Mis puudutab Olde süüdistust raha teemal, siis kommenteerib Külaots seda järgmiselt: “Juhend nägi ette kindlaks kuupäevaks registreerimise. Maleliidu autasude pakett sisaldas selle kuupäeva seisuga diplomit, medalit ja ilmselt ka Olde käepigistust. Vanad head Tootsi nipid tulevad meelde – pange, poisid, end ilusti kirja, eks me siis õunte pealt vaatame, mida head ja paremat me teile veel anname. Ei pea vist selgitama, et males teatud professionaalsele tasemele jõudnud inimesele, kes peab oma võistluskalendri koostamisse vastutustundlikult suhtuma, pole selline diil eriti atraktiivne.”

Ühes on nii Külaots kui Olde eraldi peetud jutuajamistes sõnaliselt üksmeelsed. Mõlemad resümeerivad teema – väga kahju, et nii on läinud …

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles