“Põrrr …!!!” täidab Endla putukatega

Barbara Lehtna
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teatri näitlejad võtavad putuka mängimist tõsiselt ja piisava trenni korral õnnestub ka akrobaatika hästi.
Endla teatri näitlejad võtavad putuka mängimist tõsiselt ja piisava trenni korral õnnestub ka akrobaatika hästi. Foto: Ardi Truija

Samal ajal kui suurem osa suvitajatest Pärnu linna kohvikutest varju otsisid, tegelesid Endla teatri töökad näitlejad millegagi, mis kaotab hirmu nii vihma, tuule kui küllap kõige muu ees.

Nimelt on käimas uue lastelavastuse “Põrrr …!!!” proovid, mis viivad näitlejad trosside abil maa ja taeva vahele rippuma.

“Lavastus on mõeldud pisematele teatrikülastajatele ja räägib peamiselt putukate elust,” selgitab lavastajadebüüti tegev Kaili Viidas, miks ta kolleegid Nigula keskusesse sõna otseses mõttes kõlkuma on toonud.

Õpivad putukatena käituma

Viidas on ühtlasi näidendi autor. “Olen loo ise kokku pannud ja see on justkui minust endast, et kardan putukaid, on ta mõnes mõttes enese harimise ja kasvatamise lugu,” kõneleb ta.

“Põrrr …!!!” räägib loo lapsest, kes suveks maale vanaema juurde külla tuleb ja järsku loodusesse satub, mis võib linnas kasvanu jaoks alguses hirmutav tunduda. “Ma ise olen linnalaps, kuigi ikka maal ka käinud,” lausub Viidas.

Teatriinimesed käivad trennide ja proovide vahel rabas, et putukate eluga paremini tutvust teha. Putukatest niiskes Nigula kandis puudust pole. Igal õhtul toimuvad harivad loengud ja vaadatakse filme putukateadlase Urmas Tartese ja loodusmehe Georg Aheri juhendamisel.

Vaprad näitlejad teevad trosside abiga õhus kukerpalle ja saltosid. Näitleja Ireen Kennik on visanud õhus paarkümmend kukerpalli, mis kõrvalseisjale tundub justkui lapsemäng. Ometi pole õhus liikuda kerge. Tasakaalu säilitamiseks tuleb kasutada isegi neid lihaseid, mida tõenäoliselt ei tunta endal olevat.

“Minule on ka see asi võõras, eks me siin koos katsetame,” tunnistab Viidas.

Putukate imiteerimist võtavad näitlejad trikitades piisavalt tõsiselt, et kostüümidetagi usutavalt mõjuda.

Teistsugune etendus

“Põrrr …!!!” etendub Küünis, mitte Endla suures saalis. Väike saal loob palju võimalusi huvitavateks kunstilisteks lahendusteks.

Viidase ütlust mööda peaks etendus kujunema selliseks, et lastel oleks midagi vaadata ja lapsevanematel ning suurematel õdedel-vendadelgi ei läheks igavaks. Tema sõnutsi võiks valmivat etendust võrrelda isegi pildiraamatuga, mida lapsed alatasa meelsasti sirvivad.

“Põrrr …!!!” ongi Endla teatri jaoks justkui katsetamise lavastus, sest uusi komponente, mida esimest korda kasutatakse, on väga palju, alustades lavastajast ja lõpetades multimeedia võimalustega.

“Tahaks, et kui vaatajad saali astuvad, oleks neil tunne, nagu saalis oleks suvi, et lõhnad ja hääled ja kõik muu oleks paigas,” tutvustab lavastaja oma mõtteid – nimelt teeb ta lavakujunduse ise.

Mõte hakata lastele tükki lavastama tekkis Viidasel multikaid ja filme vaadates.

“Olen ikka mõelnud, miks lastele asju just nõnda tehakse, võiks ju hoopis teistmoodi teha, lapsed saavad nii hästi asjadest aru,” ütleb Viidas.

“Põrrr ...!!!” esietendub 8. oktoobril.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles