Voltveti häärber kahaneb korruse võrra

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voltveti mõisa 1830. aastal valminud häärberile ehitati kolmas korrus peale sada aastat hiljem.
Voltveti mõisa 1830. aastal valminud häärberile ehitati kolmas korrus peale sada aastat hiljem. Foto: Ants Liigus

Alanud nädala lõpuks peaks selguma hanke tulemusena firma nimi, mis hakkab Voltveti mõisa häärberit korruse võrra kahandama.

“Kolmas korrus ehitati häärberile peale 1930. aastatel metsakooli ajal, viimastel aastatel oleme kasutanud sealt vaid ühte klassiruumi,” rääkis Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuse majandusjuhataja Mati Jassik.

Hilisklassitsistlik kahekorruseline häärber valmis 1830. aastal, hoone peasissekäiku kaunistab nelja sambaga portikus trepile paigutatud kuldsete lõvikujudega.

Tellistest laotud ülakorruse seinte lammutamine on aeganõudev käsitsitöö, kuid sellega antakse hoonele tagasi tema esialgne kuju ja kool vabaneb majanduslikult kasutust pinnast.

Paar suve tagasi lammutatud aulaosa asemel on parkimisplats ja roosipeenrad.

Häärberi juurdeehitused on ka parempoolne tiib, mille valmides leevenes metsakooli õpetajate korterimure, ning majatagune õppetiib, mille kaks ülakorrust on uuendava remondi järel kasutuses õpilaskoduna ja kus allkorrusel asuvad klassiruumid metsamajanduse ning (abi)aednike eriala õppijatele.

Projektipõhiselt tegutsedes on aasta-aastalt korrastatum mõisapark ja dendraarium.

Haridusministeeriumi haldusalas oleva, koolile mittevajaliku riigivarana on kutsehariduskeskus Riigi Kinnisvara ASile üle andnud söökla, kolm ühiselamut, remonditöökoja, tehnoloogia töökoja ja raamatukogu.

Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti mõis sai mõisakompleksi edasiseks parandamiseks toetust mõisakoolide riiklikust programmist kultuuriministri käskkirjaga, mille alusel on eraldatud mõisa aida-tõllakuuri remondi põhiprojekti koostamiseks 11 892 eurot ning infomaterjalide koostamiseks 620 eurot.

Varem on kultuuriministeerium toetanud Voltveti mõisa muinsuskaitselisi uuringuid ja eritingimuste koostamist mõisahoone katuste ja fassaadide põhiprojektide ning aida-tõllakuuri eritingimuse koostamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles