Kabli jaala sai nime

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabli jaala seisab langetatud purjedega Liivi lahe kaldal ja igatseb merele.
Kabli jaala seisab langetatud purjedega Liivi lahe kaldal ja igatseb merele. Foto: Ardi Truija

Liivi lahe kaldal Kabli küla all seisab uudistamiseks jaala, mis Kabli külaseltsi algatatud nimekonkursil sai nimeks Kaja.

Kabli külaseltsi väljakuulutatud jaala nimekonkursile laekus 38 ettepanekut, millest mõttekoda arvas sobivaimaks Häädemeeste keskkooli emakeeleõpetaja Õie Jakobsoni pakutud Kaja.

“Valiti Kaja, mis on tuletatud kodusadama Kabli ja laevatüübi jaala nimest,” põhjendas üksmeelset eelistust külaseltsi liige Malle Alunurm.

Aluse ristiema lisas konkursi þüriile ettepaneku selgituses, et kaja on nagu nende ettevõtmiste järelkaja, mis samal rannal kui rahvusliku purjelaevanduse hällis 150 aastat tagasi algasid. Kablist lasti 1861 vette eestlaste esimene kaugsõidupurjekas, Mats Granti 200tonnise kandejõuga Markus, ja ilma hakkasid tegema omakandi mehed, tublid kaptenid-reederid. Järgnevatel aastatel veeti samas rannas ellingutelt maha ligi 150 purjelaeva.

Omamoodi sümboolne on seegi tõik, et jaala ristiema abikaasa Veijo-Kalevi Jakobson pärineb Kabli kaptenite sugupuust ja Jakobsonide lapselaps ütles seitsmendate Kabli kodukandipäevade ajal hulga rahva ees ja kuuldes esimest korda välja aluse nime ning lõi kombekohaselt vastu seda katki linasesse rahvusvärvides kotikesse pandud ðampanjapudeli.

Tartu lodjakojas valminud Kaja õnnistas Häädemeeste Miikaeli koguduse õpetaja Ahto Mäe.

MTÜ Kabli Külaselts tunnustas jaala ehitamise mõtte toetajaid ja ehitajaid tänukirjaga – neid anti üle 27 – ja laskis kanda tänutahvlile suurannetajate nimed.

Ajaloolise laevatüübi järgi ligi kümne meetri pikkuse ja kolme meetri laiuse kõrge vööriga kahemastilise purjelaeva uusehitamine maksis üle miljoni krooni ehk ligi 64 000 eurot. Rahvusliku purjelaevanduse tähtsündmusele pühendatud projekti toetas põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet ning seltsi omaosalus on üle 6000 euro.

Pidupäevapurjed langetanud jaala leiavad huvilised Kablist, kus on laupäevast avatud ka mälestustahvel kaptenitele-reederitele Mihkel Kleinile, Jüri Jürgensonile, Aleksander Järvele ja Aleksander Kalmetile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles