Eduka Selja OÜ kosis Jõgevamaa firma

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik toetab põllumajandust 12 miljoni euroga.
Riik toetab põllumajandust 12 miljoni euroga. Foto: Ardi Truija

Selja osaühing on sisuliselt müüdud, läinud neljapäeval kinnitas notar ostu-müügilepingu, mille järgi Pärnumaa ühe edukama põllumajandusettevõtte omanik on Jõgevamaa põllumajandustootjate liit.

Tulundusühistu Jõgevamaa põllumajandustootjate liit juhataja Urmas Ingver tehingut kuigivõrd kommenteerida ei taha, viidates sellele, et tarvis on ära oodata konkurentsiameti otsus OÜ Selja kui põllumajandusettevõtte ostu kohta. Siiski möönab ta, et lõviosa ehk 90 protsenti seljalaste osakutest kuulub nüüd neile. Eraisikust osanikke oli OÜ Seljal Äripäeva andmetel 1. juuni seisuga 197 kunagise ligi 400 asemel.

Mitmekordne hind

Neelude käimist piimakarjakasvatusele spetsialiseerunud 65 töötaja ja 1700 hektari haritava maaga Selja osaühingu ostuks põhjendab Ingver sellega, et ta teab sealseid inimesi üle kümne aasta, nad on sõnapidajad ja ettevõte on hästi töötanud.

Kui võrrelda näiteks OÜ Selja 600pealise lüpsikarja aasta keskmist toodangut (9000 kilo) riigi keskmisega (7613), ületab see selle rohkem kui tonniga ehk 1387 kiloga. Aastat kolm tagasi valmis Muraka külla vabapidamisega külmlaut ja tänavu sinna juurde kaks silohoidlat. Aastas on osaühing investeerinud tootmise arendamisse keskeltläbi 300 000 eurot ehk Eesti rahas ligi 4,5 miljonit krooni.

Osaühingul on oma tankla, töökoda, Valge lokaal ehk söökla, tehnikapood. Kontori sisustamisega pole eputatud, juhataja ja muu personal istub nagu Vändra katsesovhoosi ajalgi tube pidi samas madalas ühekorruselises majas meierei vastas.

Piimakuningaks nimetatud Ingveri juhitav Jõgevamaa põllumajandustootjate liit ostis Selja omanikelt osakud kokku 4,3kordse hinnaga. Osakuid oli 8 069 300 ja nende nimiväärtus oli üks Eesti kroon ehk 6,5 eurosenti. Kommentaarides on spekuleeritud arvamusega, et keskeltläbi sai osanik 7000 eurot. Kuid ligi 10 protsenti osakuid on endiselt omanike käes.

Mitu kosilast

OÜ Selja tegevjuht selle asutamisest ehk aastast 1993 Ahti Kukk ütleb, et Jõgevamaa põllumajandustootjate liidu pakutud osakute hind ei olnud oluliselt madalam sellest, mille tegi teine potentsiaalne kosilane, investeerimispankur ja piimatootmist Eesti Nokiaks nimetanud Joakim Heleniuse osalusega AS Trigon Dairy Agri tütarfirma Trigon Dairy Farming.

“Kosilasi käis teisigi, kuus firmat võttis dokumendid välja, arvestatavaid ostjaid oli kaks, kuid Trigon esitas tingimuse vahetada nõukogu liikmed enne tehingut välja, aga kunagi ei või teada, mis otsused teeb uus nõukogu, ja seetõttu, et Trigoni esitatud lisatingimus ei olnud kooskõlas pakkumistingimustega, valitigi Jõgeva,” põhjendab Kukk põhimõttelist “ei” ütlemist Heleniusele.

OÜ Selja nõukogu on seitsmeliikmeline, selle eesotsas on Sirje Hansen, ökonomisti haridusega naine, kes on kohalikuna osaühingu pulsil kätt hoidnud selle asutamisest peale.

Nõukogu otsuse peale müüa osaühing on osa osanikke solvunud. Väites, et otsus tehti nende selja taga üldkoosolekut kokku kutsumata. Osaühingu juhataja avab põhikirja kausta ja ütleb, et kui kaks-kolm osanikku nii väidab, ei pruugi see veel tõde olla.

“Mais toimus osanike üldkoosolek, järgnes kirglik küsitlus ja selgus: kaks kolmandikku on müügi poolt, nüüd väidab mõni, et Eesti viimane kolhoos müüakse maha,” seletab Kukk.

“Meil oli küsitlus, selle järgi tahtis 68 protsenti osanikest oma osakuid müüa, see oligi nõukogu otsuse alus potentsiaalse ostja leidmisel,” kinnitab ka Hansen. Lisades, et majanduslikust seisukohast ei ole osaühingul viga midagi, kuid lähtuti osanike soovist, kellest ligi 90 on pensionieas.

“Inimestel võib oma arvamus olla, aga poleks praegu seda müüki toimunud, ei tunneks keegi osakute ega osaühingu tegevuse vastu huvi,” ütleb Kukk, leides põhikirjast punkti, mis lubab nõukogul teha otsus üldkoosolekut kokku kutsumata.

Osaühing võinuks jätkata iseseisva juriidilise isikuna ennast nii-öelda turule panemata, kuid kui üle kahe kolmandiku osakapitalist soovib oma osakud müüa, polnud sellisest otsusest võimalik enam mööda vaadata.

Väidetavalt ei lase OÜ Selja põhikiri, mida on viimati täiendatud ja kinnitatud osanike koosolekul 13. aprillil 2007, osakuid pärida, omaniku surma korral makstakse need pärijale välja ja tühistatakse.

“Põhikiri laseb osakuid pärida, aga päritud osakute omanik ei saa osanikuks jääda, osaühing maksab talle osakud välja, et osaühingul oleks kontroll osakute üle,” selgitab Kukk, kelle teadmisel tahab uus omanik põhikirja muuta.

Kuus kuud kindlasti

“Kaheksa aastat müüme piima Jõgevale, oskame oodata, mis tuleb,” mainib Kukk, kelle juhitav osaühing veab piima poolteisesaja kilomeetri kaugusele edasimüüki, nii et seda töötlevad leedulased. Selle asemel et müüa tooret Selja meiereisse, mis tegutseb Eesti piimatootjate ühistu egiidi all.

“Kui meie oleme Selja osaühingu omanikud, tahame, et põllumajandustootmine ja piimatootmine jätkuks, võib-olla saame kuidagi spetsialiseeruda, et üks ettevõte kasvataks näiteks heinaseemet, teine teravilja, ühes on vasikalaudad, teises lüpsikari, saame tehnikat koondada ja efektiivsemalt kasutada,” seletab Ingver, kelle sõnul ei ole mingi küsimus pakkuda teenust, vedades treileril põllutehnikat ühest kohast teise.

Ingver lubab kuu-poolteise pärast Seljaga seotud plaanidest põhjalikumalt kõnelda.

“Vaatame, mis tulevik toob, kui tootmine läheb efektiivselt, on kõik võimalik, kuid selle lubaduse oleme andnud, et esimesed kuus kuud on kõik senised osaühingu töötajad palgal,” kinnitab ta.

Selja osaühingus on karjale talvesööda varumine poole peal, tehtud on 6000 tonni silo, varane oder on võetud ja saak pole laita, keskeltläbi 29 tsentnerit punkrikaalus hektarilt.

“Töö käib endiselt edasi, omanike vahetus ei löönud midagi segamini,” väidab Kukk, kes ei kleepu külajuttude liimile.


OÜ Selja

 Põllumajandusreformiga moodustatud 1993 Vändra katsesovhoosist, mis jagunes endiste osakondade järgi veel Piistaoja katsetaluks ja Kurgja talumuuseumiks.

 Haritavat maad 1700 hektarit, sellest osaühingu enda maa 300 hektarit, ülejäänud on rendimaa.

 Piimakarjas 600 lehma, keskmine piimatoodang aastas 9000 kilo, seega ligi tonn üle riigi keskmise.

 Tegevjuht Ahti Kukk, põllumajandusakadeemias zootehnika eriala lõpetanud mees.

 OÜ Selja osakuid oli 8 069 300, nimiväärtus 1 Eesti kroon ehk 6,5 eurosenti.

 Eraisikust osanikke 1. juunil 2011 oli 197 kunagise ligi 400 asemel.

 Jõgevamaa põllumajandustootjate liit TÜH ostis osakud 4,3kordse hinnaga ning sai ligi 90 protsendi ettevõtte osakute omanikuks.

 Uus omanik (asutatud 1995) tegeleb põllumajandussaaduste, eelkõige piima hulgimüügiga. Juhataja on piimakuningaks tituleeritud, varem Jõgeva sordiaretusinstituudis teadurina töötanud Urmas Ingver.

 Notariaalne ostu-müügitehing toimus 28. juulil.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles