Pärnu-Jaagupi lähedal varitsevad dolomiidikarjääris ohud

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dolomiidi kaevandus.
Dolomiidi kaevandus. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Pärnu-Jaagupi lähedal Anelema dolomiidikarjääri ümbruses elav rahvas leiab, et kaevandaja Reiden Dolomiit ei ole taganud inimeste ja loomade turvalisust aladel, kus kaevandamine on lõppenud.

Ettevõte ise ja ametnikud kinnitavad, et kogu nende tegevus on seaduslik, kuid olukorda saab parandada, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Hõbetse talu peremees Karmo Jürjen näitas riikliku tähtsusega Anelema karjääri ääres paiku, kus maapind ootamatult jalge alt võib kaduda. Inimesed siin õnneks viga pole saanud, kuigi mõnda ohtlikku kohta on tõkkeks vaid kopatäis mulda toodud.

"Inimene eksib, astub kaks-kolm sammu siin pimedal ajal, läheb üle ääre - ongi kõik. Ei ühtegi märgistust, ei tara, mitte midagi, null. Seakari läks üle ääre sisse, karjääri mehed ise matsid need loomad siia maha. 2010 talvel kolm kitse hukkus siin ja pärast seda veel üks suur koer," rääkis Karmo Jürjen.

Maapõueseadus ütleb, et arendaja peab ala, kus enam ei kaevandata, hakkama korda tegema kaks aastat enne karjääri sulgemist, ja kui enne seda saadakse laienemisluba, mis käesoleval juhul juba taotlemisel, võibki asi venima jääda. Praegune luba kehtib aastani 2019.
 
Karjäärist dolomiiti kaevandava Reiden Dolomiidi juhatuse liikme Arvo Suppi sõnade kohaselt lähtuvad nemad seadusest ja kui laienemisluba saadakse, peaks asi paranema kiiremini, kui kohalikud pelgavad.

"Meil on valmis saanud keskkonnamõju hinnang ja seal on antud soovitus uue karjääri piire teha vallina. Kolme ja poole meetrine vall ümber selle kaevandatava ala peaks kindlasti leevendama probleeme. Tulevikus muutub asi kenamaks," lubas Arvo Suppi.

Keskkonnaamet kinnitab, et midagi ebaseaduslikku Reiden Dolomiidi tegevuses ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles