Tudengid sätivad end nii kolledži pakutavasse elamisse kui üürikorterisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellest sügisest majutab Pärnu kolledž tudengeid esmakordselt ka Sadama villas.
Sellest sügisest majutab Pärnu kolledž tudengeid esmakordselt ka Sadama villas. Foto: Ardi Truija

Sügisel vallutavad Tartu ülikooli Pärnu kolledži koridorid värsked tudengid, kellest suurem osa on pärit väljastpoolt Pärnut ja vajab koolis käimiseks püsivat elukohta linnas.

Olgugi et Pärnusse voolavate üliõpilaste hulka ei saa võrrelda Tartut igal aastal täitvate tudengite arvuga, on siinsetel õppuritelgi mitu majutusvarianti. Võib elada nii kolledžiga koostööd tegevates ühiselamulaadsetes asutustes kui eramajutuses.

Kolledži majutus

Kolledžil on päevase õppe tudengite majutuseks koostööleping Estonia taastusravikeskuse ja Sadama villaga. Estonias on oldud eelmiselgi aastal, 43 majutuskohta pakkuvat Sadama villat reklaamitakse tudengeile aga tänavu esimest korda.

Õppekorralduse spetsialisti Anni Lülli andmetel on suurem osa pakutavatest kohtadest juba täidetud. “Sadama villa täitumus on 90 protsenti, neist omakorda 85 protsenti on juba õppivad üliõpilased,” rääkis ta.

Huvi kevadel Sadama villasse koht saada oli Lülli ütlust mööda ootamatult suur, mistõttu hulk üliõpilasi jäi ukse taha. “Villa eelis on kahtlemata tema ülisoodne asukoht kohe kolledži naabruses,” põhjendas õppekorralduse spetsialist.

Estonia taastusravikeskuse kompleksi kuuluvas Pargi majas on täidetud pool seal asuvast 23 kahekohalisest ja neljast ühekohalisest toast. Pargi majja on majutatud üheksa kolledži välisüliõpilast, kellest kaugemad tulijad on pärit sellistest riikidest nagu Lõuna-Korea, Kamerun ja Tai.

Kolledži pakutavate majutuskohtade eelised on soodne hind ja lähedus õppehoonele. Sõltuvalt kohast ja tuba jagavate inimeste arvust on majutuse hind seal 40-100 eurot. Mõlemas majutuskohas on õpilastele tagatud kõik vajaminev: on nii köök kui tasuta wifi.

Kuigi Tartu ülikooli, sealhulgas Pärnu osakonna tulevaste tudengite nimekirjad on veel täielikult kinnitamata ja Sadama villas ning Estonia Pargi majas suur osa kohtadest täidetud, loodab Anni Lüll, et koostöölepinguga pakutavad majutuskohad katavad nõudluse ja kõik soovijad saavad endale koha.

Eramajutuse võimalused

Osa õpilasi otsustab ülikooli pakutava majutuse asemel erasektorist üüritava korteri kasuks. LVM Kinnisvara Pärnu kontori juhataja Ingmar Saksingu ütlust mööda on tudengid juba korteriotsinguil. “Üüriturul on tahtjaid rohkem kui pakkujaid,” kirjeldab ta olukorda.

Pärnu tudengite ebaõnneks valitseb linnas suvel suur tung üürikorterite järele ja elamispinna leidmine enne septembrit võib osutuda noortele parajaks pähkliks. Saksingu sõnade järgi konkureerivad tudengid suvitajatega, jäädes neile pigem alla.

Saksingu arvates vähendab üliõpilaste võimalusi korterit leida meedias levinud kuvand stereotüüpse tudengielu ja alkoholirohkete pidude kohta. Suure nõudluse tõttu võivad korteriomanikud üüriliste otsimisel olla valivad. “Praegu on klient üürilevõtja, kes on nagu tellija olukorras,” räägib ta.

Saksingu väitel Pärnus erilist tudengiturgu ei ole ja kolmesajast turul olevast üüritavast korterist on keskeltläbi 15 protsenti pikaajalised pakkumised, millest tudengite valdusesse läheb eeldatavasti kolmandik.

Eramajutuse poole pöördutakse vahel õppeaasta keskelgi. “Enamik eelmise aasta tudengeist kasutas sügisel Estonia Valge maja majutusvõimalust, aga semestri kestel, olles üksteisega paremini tuttavad, hakati juba ühiselt erasektorist üüripinda otsima,” räägib Lüll. “Julgen arvata, et kolmandik või isegi enam kolis õppeaasta jooksul ümber.”

Saksing kinnitab, et osa tudengeist alustab korteri otsimist alles sügisel. Suvel on Pärnu üüriturg turistide tõttu ülekuumenenud ja sügisel, hooajavälisel ajal, võib saada palju soodsamaid hinnapakkumisi.

Tavaliselt soovivad tudengid üürida korterit mitme inimese peale, lootes üürihinda jagades soodsamalt läbi saada. Enamasti on ühe- ja kahetoaliste korterite üür kuus 150-250 eurot, peale selle tuleb tasuda kommunaalmaksud.

Saksingu tähelepanekute järgi on tudengitele korterit valides oluline, et kõik elamiseks hädavajalik oleks olemas, sealhulgas mööbel. “Telerist olulisem on internet,” teab Saksing.

Valikul osutub tähtsaks keskkütte või millegi samaväärse olemasolu. “Tudengid ei soovi üürida kortereid, kus peab kütmiseks vaeva nägema, ahiküttega korterid jäetakse üldiselt kõrvale,” räägib Saksing.

Sügisest kolledžis ettevõtlust ja projektijuhtimist õppima hakkav Tallinnast Pärnusse saabuv Mihkel Gull räägib, et pole veel majutuse kohta lõplikku otsust langetanud, kuid vaatab pigem korteri üürimise võimaluste poole.

“Kuulan maad. Et sõpradel on Pärnus tühjad korterid, siis miks mitte neid kasutada, eriti arvestades, et nende hinnad pole nii kõrged kui üüritud korteritel,” sõnab noor tudeng.

Noormehe jaoks on korterivalikul otsustavaks hind ja asukoht. “Olen harjunud üksi elama ja ilmselt korterikaaslasi ei otsi,” räägib Mihkel. Ta möönab, et kui tuttavatega jutule ei saa, on tarvis kaaluda muid variante.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles