Linda Rummo 90

, Endla teatri avalike suhete juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilled.
Lilled. Foto: Urmas Luik

Täna saab 90aastaseks endine Draamateatri, Noorsooteatri ja Endla näitleja Linda Rummo. Teda tundnud inimeste kaudu võib üksnes proovida heita väikese pilgu kõigele tehtule.

 Linda Rummo on sündinud 5. augustil 1921 Sõõrike külas Vana-Vändra vallas Pärnumaal. Tema vanemad olid talupidajad, ent ühel hetkel tuli talu müüa ja alevisse kolida. 1942. aastal lõpetas ta Vändra gümnaasiumi, osales võimlemisõpetaja kursustel Saksamaal ning töötas järgmised aastad võimlemisõpetajana.

Kui tekkis valikuhetk, kas minna õppima Tartu ülikooli kehakultuuri teaduskonda või asuda diktorina tööle Eesti Raadiosse, sai valikuks Eesti Raadio. Diktorile vajalike oskuste täiendamise eesmärgil asus Linda Rummo aga 1946. aastal õppima Eesti riiklikku teatriinstituuti. Nii sai Linda Rummost näitleja – täiesti juhuslikult, nagu ta ise on rõhutanud.

Südamelähedased rollid

Lõpetamisele järgnes töö Draamateatris, seejärel Noorsooteatris ja lõpuks, pärast mõneaastast teatrist eemalolekut, Endlas, tol ajal Lydia Koidula nimelises Pärnu draamateatris.

Kokku on Linda Rummol olnud ligikaudu 70 rolli, millest Voldemar Panso lavastajakäe all on sündinud unustamatud Eliza Doolittle, Eeva Marland, Ophelia ja Stella Campbell lavastuses “Armas luiskaja”, mida Linda Rummo on ise nimetanud oma kõige südamelähedasemaks rolliks.

Peale Panso on olnud veel teine väga oluline lavastaja, Adolf Šapiro, kellega koos on sündinud “Kirsiaia” Ranevskaja ning Martha Endla menulavastuses “Kes kardab Virginia Woolfi?”.

Adolf Šapiro kirjutab kogumikus “Teatrimärkmik” (1971/1972) järgmist: “Linda Rummo mängule kaasneb alati rõõm. Mitte üksnes selle pärast, et näitleja oskab laval teha praktiliselt kõike.../...just Linda Rummo kangelased, nende isiksus, tekitavad erilist pidulikku elevust. Isegi mitte nemad ise, vaid see isiklik mõte, mida näitleja on kätkenud oma kujudesse. Lühidalt – näitleja ise.”

Vana kooli näitleja

Näitleja ise? Kõige paremini oskavad rääkida need, kes Linda Rummot tunnevad. Kuigi lühidalt Linda Rummot kokku võtta on väga keeruline.

“Visadus,” ütleb Helle Kuningas, kolleeg ja garderoobikaaslane Endla teatrist esimese iseloomustava märksõnana. “Veel on Lindale omane põhjalikkus, kõigi probleemide puhul süvitsi minek, et päris algusest harutama hakates lahenduseni jõuda. Selle juurde heatujulisus, optimism.”

Kolleeg Eha Kard lisab: intelligentsus, delikaatsus, intriigivaba.

“Linda Rummo on vana kooli näitleja, kes ei näidanud kunagi välja, mis temaga seesmiselt toimus – mured jäid garderoobi ukse taha. Ta oli alati valmis lavale minema ja endast kõik andma. Oma energia, sära ja täpsuse kandis ta edasi lavapartneritele, muutis sind laval tähelepanelikumaks,” meenutab samuti Endlas Linda Rummoga koos töötanud Siina Üksküla.

Näitleja ja näitejuhina iseloomustab Linda Rummot Helle Kuninga arvates hea analüüsivõime, teadmine sõna jõust. “Oma rollide puhul analüüsis ta kogu teksti sõna-sõnalt läbi, tahtes jõuda selleni, mis on iga sõna taga – ikka ja aina küsides miks-küsimust. Tema põhjalik küsimuste küsimine nii näitlejana näitejuhilt kui näitejuhina oma näitlejatelt tegi töö küll mõnikord raskeks, aga edasiviivaks. Kergemat teed ei valinud ta kunagi.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles