Eesti parimad Globe’i õpilased uurisid Jõulumäel loodust

Barbara Lehtna
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Reinelt õpetab Laura Altinile ja Triinu Piirimäele, kuidas ilmaandmeid õigesti mõõta.
Kaido Reinelt õpetab Laura Altinile ja Triinu Piirimäele, kuidas ilmaandmeid õigesti mõõta. Foto: Ardi Truija

9.–11. augustini tegutses Pärnumaal Jõulumäel üle-eestiline Globe’i õpilaste, õpetajate ja teadlaste laager, kus uuriti kohalikku loodust ning jagati mõtteid ja oskusi.

Globe (ingl k Global Learning and Observations to Benefit Enviroment) on laagri korraldaja Laura Altini sõnutsi üleilmne keskkonnaprogramm, milles osalevad koolid kõikjalt Eestist. Kolme päeva jooksul käidi Jõulumäe seltskonnaga ümberkaudsetes metsades ja põldudel, mõõdeti ilmastiku- ja atmosfääriandmeid. “Laagrit teeme iga aasta ja selle peamine siht on õppimine,” kinnitas Altin.

Laagri koordinaator Kaido Reinelt lisas, et niisama tähtis on Globe’i kogukonna ühendamine, kuna iga-aastastes laagrites saavad kokku ühiste huvidega inimesed, kes muidu võib-olla üksteist üles ei leiakski.

“Kui me räägime Globe’ist, siis üritame eri andmeid mõõta ja teha seda nii, nagu teadlased teevad,” selgitas Reinelt. Äsja lõppenud laagris uuriti näiteks mullastikku, taimkatet ja atmosfääri, üldiste uurimisteemade ampluaa olevat aga palju laiem. Kolme päeva vältel jagasid noortele teadmisi nii Tartu ülikooli kui maaülikooli õppejõud, kellega kooliõpilased vahest kokku ei puutugi. “Kui ma olin veel põhikoolilaps, tundusid ülikooliõppejõud nii kauged, aga siin sain nendega juba lapsest peale koos õppida,” rääkis Altin.

Programm on mõeldud 5.–12. klassis õppivatele noortele ja selle tõttu oldi laagris koos õpetajate-juhendajatega. “Selles suhtes erineb meie laager tavalaagrist, et võõraid kasvatajaid ei ole ja inimesed on oma elemendis,” märkis Altin.

Oluline on laagri puhul seegi, et iga aasta kogutavad andmed jagatakse nii NASA-le kui ESA-le – organisatsioonidele, mis jälgivad vastavalt USA ja Euroopa atmosfääri. “Inimesed teavad, et satelliidid on taevas, aga neil ei ole aimu, et tegelikult on seal üleval terve maailm,” selgitas Reinelt. Globe’i laagris avaneb võimalus professionaalse teadusmaailmaga tutvust teha.

Triinu Piirimäe on suvelaagris oselnud viis aastat, selle ajaga on ta enda sõnutsi juurde saanud palju tarkust, aga ka indu teadusega edasi minna. “Ma saan siin uurida eri nähtusi ja olla ise see, kes midagi avastab,” rääkis Piirimäe. Sügisel 12. klassi mineva neiu juhatas Globe’ini kunagine keemiaõpetaja ja nüüd on tema tulevikuplaanidki teadusega seotud. “Mulle on siin öeldud, et mul on potentsiaali ja kui ma tahan, saan kõigega hakkama. Praegu tõmbab mind loodus!” kinnitas Piirimäe.

Iga aasta korraldab laagrit üks programmis osalevatest koolidest, tänavu Kilingi-Nõmme gümnaasium. Pärnumaalt osalesid veel Sindi ja Pärnu-Jaagupi gümnaasium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles