Juhtkiri: Otsevalimiste pseudoteema

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Rahvusringhäälingu tellimusel korraldas Emor üle-eestilise küsitluse, selgitamaks välja, kas rahvas näeks presidendina senist riigipead Toomas Hendrik Ilvest või Indrek Tarandit. 48 protsenti küsitletutest soovis presidendina näha Ilvest, 20 protsenti Tarandit, 20 protsenti ei evinud arvamust ja 12 protsenti küsitletutest ei pooldanud kumbagi. Ilmselt andis õige pea algavatele presidendivalmistele täpseima hinnangu sotsioloog Juhan Kivirähk, kes ütles, et avalikul arvamusel on kõnealusel juhul tausta tähendus.

Muidugi annab hea võimaluse pealiskaudselt huvi rahva arvamuse vastu näidata presidendi otsevalimise teema tõstatamine. Kahjuks on seegi tühi jutt, millel kalduvus iga kord enne riigipea valimisi kõlada. Oleks presidendi otsevalimine tõesti nii oluline ja vajalik, oleks see jõutud mitu korda 20 aasta jooksul kehtestada. Rääkida riigikogu puhkuse ajal umbes kuu aega enne presidendivalimiste esimest vooru otsevalimiste vajadusest on silmakirjalik puru silma ajamine.

Selles suhtes tasub pigem kiita senist riigipead Toomas Hendrik Ilvest, kes nädalavahetusel Pärnumaal Reformierakonna suvepäevadel määratles end otsesõnu parlamentaarse demokraatia eest seisjaks. Presidendi õigusnõunik Ülle Madise muutis Ilvese seisukoha valimiste konteksti sobitatuna veel selgesõnalisemaks, teatades, et Ilves ei toeta kodaniku, presidendikandidaadi ega presidendina põhiseaduse muutmist parlamentaarse riigipea otsevalimise sisseseadmiseks.

Kummati muudab selle arvamusavalduse delikaatseks tõik, et 1999. aastal kaldus toonane välisminister Ilves otsevalimisi pigem toetama. Otsevalimiste üle debateerimisel pole praegu vähimatki mõtet, kuid arvamusi Eesti elu ja tuleviku kohta sooviks küll mõlemalt kandidaadilt senisest enam kuulda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles