Pärnu Plaaditehas lõpetab tegevuse

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühena kuuekümnest koondatavast kaotab töö Helari Väljamäe.
Ühena kuuekümnest koondatavast kaotab töö Helari Väljamäe. Foto: Ants Liigus

Peaaegu kolm aastat kahjumiga töötanud aktsiaselts Pärnu Plaaditehas lõpetab 31. oktoobrist tootmise, töö kaotab 60 inimest.

60 koondatavast 57 töötab plaaditehases, kolm selle emaettevõttes AS Pärnu EEKs, mis jääb plaaditehase õigusjärglaseks. Pärnu EEK on ligi kümmet hektarit tootmismaad omav kunagisest Pärnu KEKist välja kasvanud haldusfirma, Pärnu Plaaditehas üks tootmisettevõtetest, mis Pärnu EEK-lt ruume rendib.

26 aastaga on elu edasi läinud

Puitlaastplaate valmistav tehas on 2008. aasta novembrist töötanud kahjumiga. 2009. aasta kahjumiks kujunes 6,2 ja 2010. aasta kahjumiks 5,4 miljonit krooni.

Pärnu EEK ja Pärnu Plaaditehase juhataja Albert Sibriku sõnutsi on tehase sulgemisel kolm põhjust. “Tooraineturul on toimunud suur hinnatõus. Me teeme suhteliselt algelist kaupa, millest enamik läheb Rootsi, seega on transpordi kallinemine meile mõjunud. Kolmas põhjus on see, et me pole saanud investeerida, tehas on jäänud vanaks,” rääkis ta.

Saksa ja Soome seadmetega valminud puitlaastplaatide tehasest tuli esimene plaat 13. juunil 1985. 26 aastaga on tehnoloogia tugevasti arenenud ning tootmise energia- ja tööjõukulu tunduvalt tähtsamaks muutunud. Taasiseseisvumise ja 1995. aasta raskused elas tehas veel üle, viimane majanduskriis aga sai saatuslikuks.

Juuli lõpus toimus töötajate üldkoosolek, kus selgitati ettevõtte töö lõpetamise põhjusi ja jagati töötajatele välja koondamisteated. 44 tootmisega seotud töötajal on viimane tööpäev 31. oktoobril, ülejäänutel aasta lõpus.

Hüvitis sõltub tööstaažist

Vastavalt töölepinguseadusele maksab ettevõte koondamise tõttu töötajatele hüvitist ühe kuu keskmise töötasu. Neile, kes ettevõttes töötanud alla viie aasta, ei lisa töötukassa midagi, viis kuni kümme aastat töötanutele maksab ühe ning kümme ja enam aastat töötanutele kahe kuu keskmise töötasu.

Plaaditehases on neidki, kelle suhtes rakendub töölepinguseaduse erand: uue töölepingu jõustumise ajaks (1. juuliks 2009) ettevõttes vähemalt 20 aastat töötanud inimestele makstakse hüvitist kolme kuu keskmise töötasu ulatuses.

Töötukassa peaspetsialisti Liis Josua teatel kavatseb töötukassa septembris ja oktoobris ettevõttes korraldada teabepäevad, kus selgitatakse töötuna arvele võtmise korda, toetusi ja hüvitisi, jagatakse soovitusi tööotsinguteks, õpetatakse kandideerimisdokumente täitma. “Kui on tööandjaid, kes soovivad töötajaid leida, tasub töötukassaga ühendust võtta,” kutsus Josua Pärnumaa tööandjaid üles vabanevale tööjõule mõtlema.

“Kahju, aga mis teha. Minagi olen plaaditehase juures algusest saadik olnud. Üks etapp elus hakkab läbi saama,” kõneles Sibrik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles