Liikluspolitsei käitumine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiauto. Foto on illustreeriv.
Politseiauto. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Elades tavaliselt Austraalias olen harjunud liikluspolitsei katsetega vältida õnnetusi ja muuta liiklust turvalisemaks.Teel koju Liivimaale toimunud 4-päevaselt Eesti Instituudi korraldatud õppereisilt välismaa ülikoolides töötavatele eesti keele lektoritele selleks üüritud bussis, tabas meid 7. augustil Ikla-Pärnu-Tallinn maanteel (140) umbes kell 19 ettearvamatu takistus.

Ilma mingisuguse meiepoolse liiglusreeglite rikkumiseta pidas meie 24 reisijaga bussi kinni vastasssuunast lähenenud politsei patrullauto  numbrimärgiga 575MKU. Politseinik nõudis bussijuhilt dokumente ning viis bussijuhi oma sõidukisse, ilma reisijatele kõige vähemat lausumata. See tekitas reisijates loomulikult hämmeldust ja pika ooteaja kestel ärritust, kuna mitmed neist soovisid Pärnus Tartusse minevate liinibussidega edasi sõita. Kui Tartu ülikooli emeriitprofessor Tiit-Rein Viitso, kes umbes 30 minuti pärast politseinikult selgitust küsis, käratas too vanemale härrale ” Bussi, tagasi!”, mis teisi reisijaid ehmatas. Kokku, 40 minuti järel lubas liikluspolitseinik, kelleks osutus protokolli dokumentide kohaselt Taavo Tikki, bussijuhti viia buss Pärnusse, et Tartusse sõita soovida reisijad saaks edasi sõita, ja võttis siis veel umbes 20 minutit aega oma protokolli lõpetamiseks.
 
See tähendas, et umbes tund aega olid reisijad pidanud ootama pistelise dokumentide kontrolli teostamise puhul, mis ei avastanud ühtegi rasket liikluseeskirjade rikkumist, ega kellegi elu ohustamist, mille vältimine on ju liikluspolitsei tegelikuks ülesandeks. Mujalt tulnuile tundus liikluspolitseiniku Taavo Tikki käitumine uskumatu omavolitseva ajaraiskamisena, kui samal ajal võis keegi tõelist liikluspolitseiniku abi vajada.
 
Tiiu Salasoo

------------------------------

Austatud härra Meri

09. augustil 2011 pöördusite Lääne Prefektuuri poole avaldusega, milles avaldasite rahulolematust seoses politseiametniku tegevusega liiklusjärelevalve teostamisel. Samuti soovite vastuseid ja minu hinnangut politseiametniku tegevuse kohta avalduses kirjeldatud olukorra lahendamisel.

Küsisin Teie avalduse lahendamiseks selgitust liikluspolitseinik Taavo Tikkilt, kes kirjeldas situatsiooni järgnevalt.

07. augustil 2011 teostas ta Tallinn-Pärnu-Ikla maanteel liiklusjärelevalvet. Konkreetsemalt oli tema ülesandeks kontrollida autojuhtidele kehtestatud  töö- ja puhkeaja nõuete täitmist. Tegemist on olulise valdkonnaga, sest väsimusseisund on tihti liiklusõnnetuste toimumise põhjuseks. Kella 19 paiku nägi Taavo Tikki Taisto Reisid kirjadega bussi ja otsustas selle kontrollimiseks peatada, et kontrollida juhi poolt töö- ja puhkeaja nõuete täitmist. Peale bussi peatamist esitles ta ennast juhile ja küsis viimaselt sõidudokumendid. Juht Margus Kasekamp andis politseinikule töö- ja puhkeaja kontrollimiseks vajalikud sõidumeeriku salvestuslehed, kuid tal ei olnud esitada rahvusvahelise juhuveo kontrolldokumenti. Taavo Tikki läks järelevalve jätkamiseks politseisõidukisse, sinna järgnes ka bussijuht. *Sõidumeeriku salvestuslehtede kontrollimisel selgus, et bussijuht oli eelnevatel päevadel rikkunud kahel korral ööpäevasele puhkeajale kehtestatud nõudeid. Tegemist oli raskete rikkumistega ja sellepärast otsustas Taavo Tikki alustada väärteomenetluse. Protokolli koostamise ajal tuli politseisõiduki juurde **vanem naisterahvas, kes küsis, kui kaua veel läheb? Taavo Tikki vastas, et umbes 20 minutit. Küsija jäi vastusega näiliselt rahule ja läks bussi tagasi. Mõni minut hiljem tuli bussist välja meesterahvas, kes hakkas politsei töö kohta häälekalt oma pahameelt avaldama. Kuna selline tegevus segas Taavo Tikkil töötamist, siis palus ta mehel bussi tagasi minna. Esimesele märkusele aga mees ei reageerinud, mistõttu pidi Taavo Tikki seda resoluutsema tooniga kordama. Selle peale läks mees bussi tagasi. Protokolli koostamise ajal ütles Margus Kasekamp, et mõned reisijad peavad jõudma Pärnust väljuvale Tartu liinibussile. Kuigi liinibussi täpne väljumisaeg teada ei olnud, otsustas Taavo Tikki väärteoprotokolli koostamise katkestada ja Pärnu bussijaama sõita, et vältida reisijatele ebamugavuste tekitamist. Pärnus koostas Taavo Tikki väärteoprotokolli lõpuni, andis tagasi sõidudokumendid ja soovis head teed.

---------------------

*Tunnistades, et juht peab olema heas vormis, tundub uskumatu, et varematel päevadel rikutud puhkeaja reeglid on “rasked rikkumised”.

** See “vanem naisterahvas”, olin mina, kuid vastuseks, kui kaua asjajamine veel võtab, sain “30 minutit”, mida ma nördinult buss tagasi läinult teistele teatasin ja mille peale prof Viitso omakorda aru pärima läks.

Tiiu Salasoo

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles