Õuna-aastal üllatavad turulist hinnad

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Pärnu Vanal turul rõõmustavad lõikuskuu lõpul ostjaid kodumaiste aia- ja metsaandidega kauplejad, kuid üllatavad ubinate uputusega kooskõlata hinnad. Näiteks küsivad müüjad valge klaari kilost 1.20 eurot ja sama koguse “Martsipani” eest topelt rohkem. Need on küll vastupandamatult väga head õunasordid, aga ajal, mil aiapidajad kannavad mahakukkunud õunu-pirne pangede viisi kompostihunnikusse, on üle kahe euro (üle 30 krooni) kodumaise puu otsas kasvava kauba eest siinkirjutaja arvates palju tahta.

Värvikate turulettide järgi otsustades jätkub veel avamaa kurki, kuni ööd miinusesse ei pööra. Kilo põllukurki ja kasvuhoonetomatit euro eest ning vitamiinirikas salat ongi valmis. Porgandit, kõrvitsat, kabatšokki, punast peeti, värsket kapsast võib osta keskeltläbi hinnaga üks euro kilo.

Metsad on meid tänavu õnnistanud seene- ja marjarohkusega ning pohlad on suured nagu kirsid. Korjaja küsib nende korjamisele väärilist tasu, sest palukad ei hüppa ju ise korvi ega kõnni koju ja sealt linna turuletile. Kukeseened on aga Pärnusse toodud lausa Setumaalt Värska kandist – nii ilusad, et suu hakkab vett jooksma neist valmistatud kastme järele.

Leilivõtmiseks vajaliku kasevihagi leiab turuletilt, kenasti pakendatud vihapaari eest küsis valmistaja hinda, millega saab linnabussist piletit ostes kolm korda sõita.

Meeldiv on tõik, et kauplejad teatavad uhkelt, mis talu või maakoha kaup neil letil on ning millist kartulisorti nad pakuvad sisuliselt saia hinnaga, pool eurot kilo eest. Igal juhul on praegu ülim aeg toetada enda ostudega meie oma väiketootjat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles