Juhtkiri: Valimised. Variandid võimalikud

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Täna valib Eesti Keskerakonna kongress parteijuhti ja esmaspäeval toimub riigikogus Eesti Vabariigi presidendi valimiste esimene hääletusvoor. Mõlemate valimiste tulemused on tähtsad, mitte küll ühtemoodi, kuid omas vallas väga.

Nii riigi presidendi kui Keskerakonna juhi kohale on kaks kandidaati, kellest ühele üsna kindlat edu ennustatakse. On kõlanud muidugi teistsuguseidki arvamusi, kuid arvatavasti tuleks suure üllatusena, kui presidendina ei jätkaks Toomas Hendrik Ilves ega Keskerakonna esimehena Edgar Savisaar. Väljakutsujad, vastavalt Indrek Tarand ja Jüri Ratas, evivad küll hulka toetajaid, kuid ilmselt neist ei piisa, et väärata Ilvese teise ametiaja algust või Keskerakonna jätkamist Savisaare parteina.

Muidugi on mõlemal juhul hea, et üks, mõnel juhul juba ette võitjaks kuulutatud kandidaat valimistel ainsaks sellele kohale pürgijaks ei jäänud. Mingil määral toimus ju presidendikandidaatide debatt ja vastuolud Keskerakonna kahe suuna vahel tõusid teravalt avalikkuse ette. Kas see kõik nüüd lõppkokkuvõttes erilist demokraatia võidukäiku kuulutab, on kaheldav, kuid demokraatlikum paistab välja küll.

Valimistulemused pole veel kivisse raiutud ja mõttemänguna on päris huvitav kaaluda võimalust, et riigipea ametisse astub Tarand ja Keskerakonda juhtima Ratas. Eesti presidendi rolli arvestades ei järgneks Tarandi valituks osutudes muidugi suurt muutust, kuid Keskerakond poleks Ratase võidu puhul endine. Samal ajal ei näi võimatu, et Savisaare võidu puhul tõuseb senisest teravamalt päevakorda uue partei loomine, sest praegustele Savisaare vastastele ei pruugi erakonnas enam kohta leiduda.

Igal juhul, kui muud mitte, siis põnev saab olema nii täna kui esmaspäeval, sest kui toimuvad valimised, on variandid võimalikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles