Inspektsioon leidis hotellides rohkesti rikkumisi

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eeskujulik Estonia.
Eeskujulik Estonia. Foto: PP

Tööinspektsiooni Lääne inspektsioon kontrollis suvel Pärnu hotellide ja muude majutusasutuste toateenindajate töötingimusi ning avastas ohtralt rikkumisi. Kokku kontrolliti suvepealinna 20 hotelli ja 127 inimese töökohta.

Sihtkontrolli eesmärk oli välja selgitada, kuidas tööandjad hindavad terviseriske ja milliseid meetodeid kasutatakse terviseriskide vähendamiseks.

Sihtkontrolli eest vastutava töötervishoiu tööinspektori Janika Rõõmuse sõnutsi tuvastati eri õigusaktide suhtes 56 rikkumist, millest 30 protsenti fikseeriti ettekirjutustes. Töötervishoiu ja -ohutuse nõuete rikkumise eest koostati kaheksa ettekirjutust.

“Esines sellist suhtumist, et toateenindajaid on töötajaid, kelle töö ei ole füüsiliselt raske, kuigi tegelik olukord on hoopis vastupidine,” sõnas Rõõmus.

Põhiline rikkumine, koguni 25 protsendil juhtudest, oli riskianalüüsi mittevastavus tegelikule seisule. “Kui riskianalüüs ei vasta tegelikule olukorrale ja ohutegurid on hindamata jäetud, ei tea töötajad, kuidas vältida või vähendada näiteks sundasenditest ja -liigutustest tulenevaid terviseriske,” selgitas Rõõmus. “Need aga on peamised ohutegurid, mis tekitavad ülekoormustraumasid, mis on kutsehaigestumise üks põhivorme.”

Kui ei ole hinnatud ohutegureid, ei tea tööandjadki saata töötajaid tervisekontrolli töötervishoiuarsti juurde, kes määrab töötajate tervisliku seisundi.

Eeskujulikuks ettevõtteks nimetas Rõõmus taastusravikeskust Estonia, samuti Viikingit ja Sõprust. Väiksematest ettevõtetest paistsid heas mõttes silma OÜ Ingli Puudutus ja OÜ Kaliiber.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles