Raul Sarandi: Pärnusse uus kool - muutuma peab nii sisu kui vorm!

, Pärnu linnavolikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Sarandi.
Raul Sarandi. Foto: PP

Pärnu linna arengu näitajad on nigelad: rahvastik vananeb ja väheneb, noored kolivad minema ja jääjad ei noorene. Ümbrus väsib ja vananeb koos kodanikega. Lasteaiad asenduvad vanade- ja hooldekodudega. Sellises tulevikus hinnatakse vaikust ja kardetakse hämaraid tänavaid, see on langeva trendi sihtpunkt.

Kuidas trende muuta?

Võtme leidmiseks on vaja mõelda noore ja tööjõulise pere vaatevinklist. Mis on tähtis ja mis on tähtsaim argument kodu asukoha otsustamisel? Kas töökohad? Turvalisus? Või ümbruskond, sotsiaaltoetused, suve- ja talveüritused, lasteaiakohad, koolid, linnapea isik?

Üldistades on see elukeskkond. Siiani olemegi vuntsinud üldpilti: teinud natuke siit ja natuke sealt nurgast, aga langust peatada ei ole suutnud.

Meie linna haridusjuhid ütlevad, et kuna enamik mujale linnadesse õppima läinutest tagasi ei tule, ei pea me väga muretsema nendele töö- ja elukohtade loomise pärast. Linna arengukava väldib sügavaid argumente ja kaugeid sihtmärke.

Tumeneva tuleviku heledamaks muutmisel vajame sihte, mis praegu linnast lahkuvatele noortele selge kodumajakana tagasiteed näitama jääksid.

Loodusseadused kehtivad ülimuslikult: inimene on looduse osa ja meile teadaolevas süsteemis sunnivad need seadused paljunema, vaja on järelkasvu. Vanemad valivad sellise pesakoha, mis tagab järglastele parimad ellujäämisvõimalused. Selline käitumismudel on geneetiline. Pesa ümbruses peab piisama toitu, pesas peab olema turvaline ja see peab olema kaitstav.

Mida arenenum on elukas, seda olulisemat rolli mängib järeltuleva põlve väljaõpetamine, sest väljaõppest (haridusest) sõltub ellujäämine üha tihenevas konkurentsis.

Need valikukriteeriumid on alateadlikud ja võimsad. Seadus ütleb, et tugevam sööb nõrgema, võimukam orjastab allaheitliku ja et targemal on alati rohkem valikuid.

Praegu on tarvis püstitada mõni oluline ja uudne eesmärk, vaja on hakata looma tähist, mis tulevast kodukohta tähistava majakana kaugele paistaks.

Teeme uue kooli!

Teeme Pärnusse Eesti parima ja nüüdisaegseima gümnaasiumi.

Ehitame väärika ja haridustemplile kohase arhitektuuriga, ülimalt ökonoomse (soojustatud, ventileeritud, päikest ja tuult kütteks kasutava), ajakohase ruumijaotusega (loenguauditooriumid, õppe- ja seminariruumid, laborid ja loomenurgad) ja tulevikku vaatava hoone. Lisame õpetajate ja õpilaskodu ning kutsume tööle parimad õpetajad.

Ütleme praegu, et saame selle kooli valmis aastaks 2022. Ütleme praegustele noortele, et kui teete oma pesa Pärnusse, saavad teie lapsed õppida Eesti parimas gümnaasiumis. Ei vähem!

Vajadus uue kooli järele on. Mai ja Raeküla linnaosas on küll kolm kooli, ent need hooned ei vasta tänapäeva nõuetele, on vanad, väsinud ega arvesta uusi suundi.

Lähikonnas asuvad elamispinnad ja tühjad maa-alad pesade rajamiseks. Arutaks õige seda mõtet avalikult, argumenteeriks poolt ja vastu.

Aruteludes ja väitlustes sünnivad ideed ja suureneb kogukonna tarkus. Head uut õppeaastat!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles