Are mõisapargi alleed taastab 17 tamme

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niidu külas istutasid kohalikud Are mõisapargi tammeallee taastamiseks 17 puud.
Niidu külas istutasid kohalikud Are mõisapargi tammeallee taastamiseks 17 puud. Foto: Urmas Luik

Are mõisaparki ääristab 17 noort tamme, mille teisipäeva õhtupoolikul vihmast ja tuulest hoolimata istutasid vallavalitsuse töötajad ja kohaliku külaseltsi liikmed.

Pollist toodud ligi kümneaastaste mehekõrguste tammehakatiste muldapanekut juhatas Tori valla tuntud ettevõtja, OÜ Matogardi juhataja Mart Ruumet ja labida lõi mulda kümmekond inimest, nende hulgas Are vallavanem Lauri Luur.

Enne labidate järele haaramist rääkis vallavanem Are kroonumõisast, mille peahoone põletasid 1905. aastal mässulised talupojad, ja säilinud pargi uuendamise kavast. Seejärel kirjutasid istutamistalgutel kaasalööjad hariliku, ajale vastupidava pliiatsiga lehele allkirjad, et need säiliksid tulevastele põlvedele suures klaaspudelis, mis kinnikorgituna ootab avastamist vallavanema istutatud tamme all.

Hoolduskava järgi

Tammede Luha tee äärde kasvamapaneku ajaks oli pargi hoolduskavast juhinduv Matogard oma töötajatega istutanud üle 40 põõsa, kaski, vahtraid, mägimände, lõiganud ohtlikud puuoksad ja märkinud maha kruuskattega kõnnitee. See hobuserauana jalgsikäimise rada viib suurest teest kaugemale, sinna, kus on liivakattega võrkpalliväljak, laululava ja lõkkeplats, mis vallavalitsuse otsusega on antud MTÜ Niidu Küla Seltsi tasuta avalikku kasutusse 2020. aastani. Just seal, pargisügavikus karjäärist kujunenud veesilma ääres toimuvad rahvarohked suveüritused.

Maaelu arengukava külade arengut toetavast meetmest taotles Niidu külaselts raha laululava ja mõisapargi valgustuse uuendamiseks ning otsustajad põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametis ütlesid neile oma jah-sõna.

Vallavanem Luuri jutu järgi alustas Are vald mõisapargi kui kohaliku rahva lemmikkoha taastamistöödega 2008. aastal. Selleks ajaks olid OÜ Artes Terrae spetsialistid Tanel Breede ja Sulev Nurm koostanud ligemale kolmel hektaril asuva pargi hoolduskava. Selle valmimist toetas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus 118 900 krooniga ja valla panus oli 17 980 krooni.

Põlispuude asemele

Hoovõtuks kulunud vahepealse paari aasta järel jõudis vald tänavu Niidu külas mõisapargis ettenähtud töödeni. Hanke võitis kodumaakonna firma Matogard, mis 1964. aastast kaitse alla võetud pargis alustas puistu hooldusraiest ehk maakeeli võsa mahavõtmisest.

Are mõisapargi hoolduskava dendroloogilise hinnangu järgi on puistu suhteliselt liigivaene, enim kasvab seal harilikku vahtrat, pärna, tamme, saart, põõsastest aga taraenelat ja sirelit.

Põlispuudest suurima pärna tüve läbimõõt oli üle meetri, 120 sentimeetrit. Tammede tüvede läbimõõt jäi enamasti veidi alla meetri.

“Kogu puistus on tarvis teha hooldus- ja noorenduslõikust,” leidsid kava koostajad ja sellest soovitusest lähtus ka Are vallavalitsus kui hooldus- ja uuendustööde tellija.

Keskkonnainvesteeringute keskus toetas tänavusi ettevõtmisi 395 058 krooniga, valla omafinantseering oli 60 794 krooni.

Tammede istutamist juhendanud Mart Ruumet tassis iga istiku alla auku mullaga segamiseks ja kasvujõu andmiseks oma ettevõttes valmistatud hobusesõnnikuga komposti ning juhendas mitmest ametist istutajaid.

“Tokid on välja mõõdetud, puu läheb selle asemele. Kui auk on valmis, võtate istutuslaua ja panete juurekaela selle koha peale. Auk peab minema alt laiemaks, siis saavad juured hargneda,” kõlas Ruumeti hääl üle tuulemüha. Tõdemusega, et sellise ilmaga pääsevad talgulised äsja mulda pandud istikute kastmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles