Edelaraudtee lubab sõidu eest hiljem tasuda

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edelaraudtee klienditeenindaja Tiina Kink ütles, et ID-kaardiga tasudes kulub mõni sekund.
Edelaraudtee klienditeenindaja Tiina Kink ütles, et ID-kaardiga tasudes kulub mõni sekund. Foto: Ants Liigus

Edelaraudtee rongides saab nüüd kuu aega raha maksmata sõita, et siis kodus arvuti taga istudes korraga kõik arved tasuda. Selleks tuleb sõlmida ID-kaardiga maksmist lubav leping.

Nimelt on Edelaraudtee pika katsetamise peale maksevahendina ID-kaardi kasutusele võtnud. “Kui ID-kaardi kasutamine kliendikaardina pole ehk uudne, siis harukordne on Edelaraudtee pakutav võimalus: reisi enne, maksa hiljem,” rääkis Edelaraudtee reisijateveo juht Priit Harik.

Euro kasutuselevõtuga kaasnenud suur müntide lugemine muutis piletimüügi rongis ebamugavaks ja venivaks nii sõitjatele kui klienditeenindajatele.

“Juhtus see, et inimesed hakkasid kaardiga maksma, mis on ka loogiline,” rääkis Harik. “Edelaraudtee rongides on kõikjal mobiilne internet küll reeglina olemas, paraku kulub ühe inimese teenindamiseks ikka oma 40 sekundit. Kui Tallinna ümbruses, kus on väga palju peatusi, tahab palju inimesi kaardiga maksta, peaksime rohkem teenindajaid tööle võtma, aga Tallinnast kaugemal sõites napiks neil jällegi tööd.”

Nii tuli leida muu lahendus. Üks mõtteid oli teha oma kliendikaart ja ideed arendades leiti, et mõistlik oleks hoopis ID-kaarti kliendikaardina kasutada. “Me arvame, et ID-kaardi süsteem on küllalt turvaline, ja jäimegi selle juurde,” seletas Harik.

Inimesed saavad internetis sõlmida püsireisijalepingu ja siis rongis esitada ID-kaardi klienditeenindajale, kes selle makseterminalist läbi laseb. Rongifirma saab teada, et inimene on sõitnud. Talle väljastatakse pilet, kuid raha kohe ei võeta. “Kogu protseduur rongis võtab aega mõne sekundi,” sõnas Harik.

Samamoodi mobiilikasutajatega saavad rongisõitjad järgmise kuu alguses arve.

“Võimalust maksta hiljem soovisid meie tarbijad, eriti noored pered ja üliõpilased,” selgitas Harik. “Mis parata, inimestel on praegu raha vähe. Kuu lõpus on võib-olla mõistlikum minna piletirahaks kuluva kümne euro eest piima ja leiba ostma.”

Teisalt saavad näiteks sageli rongiga sõitvate tudengite arved vähese vaevaga kinni maksta hoopis nende vanemad.

Tõsi, niisama, igaks juhuks pole mõtet lepingut sõlmida. Ikka siis, kui pidevalt sõidate, sest lepinguga kaasneb minimaalne kuutasu.

Kui enamasti saavad bussi või rongiga sõites soodustusi õpilased ja pensionärid, siis nüüd avaneb see võimalus kõigile ID-kaardiga maksjaile: kes sõidab rohkem, saab suurema soodustuse. Kui inimesel on õigus sooduspiletile, säilib see õigus püsikliendilepingu korralgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles