Pärnu neiu ärgitab Inglismaal koristama

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
““Teeme ära” kampaaniaga ühinenud riikides on inimesed avastanud kodanikualgatuse,” rääkis inglasi ärgitada püüdev Hele-Kai Valtenberg.
““Teeme ära” kampaaniaga ühinenud riikides on inimesed avastanud kodanikualgatuse,” rääkis inglasi ärgitada püüdev Hele-Kai Valtenberg. Foto: Urmas Luik

Eesti prügikoristusaktsioonist innustust saanud riigid on ellu kutsunud ülemaailmse kodanikualgatuse “Maailmakoristus 2012”, inglasi ärgitab kodanikuliikumisega ühinema Pärnu neiu Hele-Kai Valtenberg.

“Eestlased ei saa minna inglastele ütlema, et vaadake, kui must teie maa on,” lausus Valtenberg. “Meie roll on levitada mõtteviisi “selle asemel et kurta ja süüdlasi otsida, asu ise tegutsema ja kutsu ka sõbrad appi”.”

Idee levib üle maailma

“Teeme ära” meeskond kavatseb järgmise aasta 24. märtsist 25. septembrini korraldada vabatahtlike eestvedamisel koristustalgud ligi 100 riigis. Seni on 50 000 eestimaalase ühistööst inspireerituna koristusaktsioonid toimunud 16 riigis ja neis on kaasa löönud 2,7 miljonit vabatahtlikku.

Kõige edukam aktsioon on seni olnud Sloveenias, kus käis koristamas 15 protsenti elanikest. Indias on koristustalgutesse kaasatud 50 000 vabatahtlikku, Brasiilias käib koristustöö 14 suurlinnas.

Kuna “Teeme ära” idee leidis maailmas üha enam poolehoidjaid, moodustus rahvusvaheline meeskond, kes kolmapäeviti Skype’i teel plaani pidas. Reedel otsustati “World Cleanupi” idee avalikustada, septembri lõpus pannakse üles ülemaailmne prügikaart, mille abil saab igaüks prahti kaardistada.

Jaanuari alguses korraldatakse Eestis rahvusvaheline konverents, pärast seda algab globaalne reklaamikampaania.

Selleks, et mõte realiseeruks, on vaja tuhandete inimeste vabatahtlikku tööd. Inglismaa projektijuht on kunagi Raadio Pärnu saatejuhina töötanud Hele-Kai Valtenberg, tema koordineerida jääb kogu Suurbritannia.

“Inglismaal on 46 maakonda, üksinda tõmmelda oleks idiootne. Moodustan praegu tiimi, kes hakkab igas maakonnas vabatahtlikke ärgitama,” rääkis Valtenberg.

Igaüks võib kaasa aidata

Neiu on teinud Facebooki lehe “Let’s do it UK” ja temaga on elektronposti teel ühendust võtnud juba kümneid Suurbritannias töötavaid eestlasi. Eelmise nädala jooksul saatis ta välja 135 pressiteadet.

“Inglismaal on kokku 1601 ajalehte, ligi 800 raadiojaama ja 500 telekanalit. Mingil juhul ei läinud see kõigile neist,” täpsustas Valtenberg.

Neiu tajub, et Inglismaa on keeruline riik ja kui idaeurooplased tuleksid näpuga näitama, et teil on siin prügi maas, kukuks ettevõtmine kiiresti läbi.

“”Teeme ära” kampaaniaga ühinenud riikides on inimesed avastanud kodanikualgatuse ja näinud, et inimestes peitub jõud, millega suudab uskumatult palju ära teha,” ütles Valtenberg.

Pärast Londoni rahvarahutusi on inglased rohkem õppinud märkama inimesi enda kõrval. Rahvas tuli tänavale koristama, märatsejatele hakati vastu.

Aga kuidas saavad pärnumaalased Suurbritannias ja mujal riikides prügikoristamisele kaasa aidata? Väga lihtsalt: rääkige ideest oma Eesti ja välismaa sõpradele; tehke “World Cleanup 2012” särke, kleepse, märke ja kandke neid välisreisidel; pange oma kodulehele üles internetibännereid. Neid, kes soovivad vabatahtlikuna aktsiooni ettevalmistamises kaasa lüüa, oodatakse tiimiga ühinema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles