Maarja Lenk: Kooliteelt kaldunud töötud võivad Voltvetis kutset õppida

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja Lenk, Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuse projektijuht.
Maarja Lenk, Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuse projektijuht. Foto: PP

Põhihariduse omandamisel kooliteelt kaldunud 16–29aastased töötud võivad mõelda kas abiaedniku või ehituspuusepa kutse tasuta omandamisele Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuses. Sellekohane infopäev toimub kolmes linnas, Pärnus 5. oktoobril töötukassa ruumides. Vastuvõtukomisjon lõpetab töö 4. novembril ja nädalapäevad hiljem algab sõelale jäänutele õppetöö.

Maarja Lenk, olete põhihariduseta noortele töötutele mõeldud projekti juht. Selgitage huvilistele, millise ettevõtmisega on tegemist.

Lühidalt öeldes on tegemist projektidega, mis pakuvad Elukestva Õppe Parandamise Sihtasutuse ehk INNOVE eelissuuna “Pikk ja kvaliteetne tööelu” meetme 1.3.1 “Kvalifitseeritud tööjõu pakkumise suurendamine” all kutseõpet 16–29aastastele, kellel on ainult põhiharidus või kes on katkestanud põhihariduse omandamise 2010/2011. õppeaastal või varem.

Kas noored, keda Tihemetsas Voltveti koolituskeskuses õpetama hakkate, peavad olema töötukassas arvel?

Ei, nad ei pea olema töötukassas arvel. Need, kes on jätnud õppimise pooleli enne 9. klassi lõpetamist, pole arvandmetele tuginedes valdavalt tööturule jõudnudki. Nad alles otsivad oma rada.

Miks on valitud just need erialad: abiaednik ja ehituspuusepp kui palkmajade ehitaja?

Need on erialad, mida siin, Voltveti koolituskeskuses õpetatakse. Kõnealuse sihtrühma õppetöö kestab kevadeni, on kohapealsed õppenädalad ja praktikad töökeskkonnas.

Abiaedniku tööst aimusaamise kohad on näiteks Eesti maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuses ja Uko-Mikk Kikkase pereaiandis, palkmajade ehitajad jäävad enamasti praktikale Pärnumaa kutsehariduskeskuse Tihemetsa metskonda.

Õpperühmad ei ole väga suured: kümme aiandusse, kaks rohkem palkehitusmeistriks. Nii et vastuvõtukomisjonis võib tulla tihe rebimine, sest õppetöö on tasuta, makstakse stipendiumi ja sõidutoetust. Mille arvelt?

Tõepoolest, õppe-, elamis- ja majutustingimused on väga soodsad, sest projekti rahastab Euroopa sotsiaalfond. Eesmärk on anda noortele, seni tööta ja hariduse poolest ehk veidi kõrvaletõugatutele võimalus omandada eriala ja leida sellekohane töö.

Kogemus tõendab, et paljud õpilased on saanud hiljem töökoha ettevõttes, kus nad praktikal olid.

Edasi õppida saab ju hiljemgi, kas või täiskasvanute gümnaasiumis või mõnes kutseõppeasutuses. Meie õppekava suund on kvalifitseeritud tööjõu pakkumise suurendamine.

Mõlemad erialad nõuavad hea tahte kõrval head tervist. Ikkagi välitingimustes töötamine.

Seda küll, aga peamine on õpilaskandidaadi tahe. Vastuvõtukomisjonile esitatavate dokumentide loendi leiavad huvilised kutsehariduskeskuse kodulehelt nagu ka õppekava ja -tingimuste kirjelduse.

Vastuvõtukomisjon töötab Pärnus kutsehariduskeskuse Niidupargi õppehoones, avaaktus toimub aga Voltveti mõisa häärberi kaunis saalis. Aasta pärast annate kursuslastele lõputunnistused. Millistel tingimustel?

Kutseõppe läbimist kinnitava lõputunnistuseni jõuavad need, kes on olnud hoolsad ja kohusetundlikud, täitnud õppekava kohustusliku osa täies mahus, teinud ettenähtud teoreetilised ja praktilised tööd ning lõpueksami.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles