Piima ja leiva järele tuleb nüüd Pärnjõelt sõita bussiga

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnjõel elav Valve Nõmm tõdes, et kogu nädala toiduvaru osta on üpris keeruline. Külas poodi enam pole.
Pärnjõel elav Valve Nõmm tõdes, et kogu nädala toiduvaru osta on üpris keeruline. Külas poodi enam pole. Foto: Urmas Luik

Üle 30 aasta Pärnjõel elanud Valve Nõmm tunnistas, et külaelanikud ei tea veel, kuidas oma elu edasi seada, sest kõigepealt kadus asulast alla aasta tagasi toidupood ja nüüd lõpetas oma sõidud ühes peremehega pensionile läinud kauplusauto Rakett.

Oma koduaias parajasti toimetanud Nõmm nentis selga sirutades, et nüüd tuleb sõita toidukaupa ostma üheksa kilomeetri kaugusele Vändrasse.

“Tütar elab siin, temal on auto ja temaga käin siis, kui tal aega on. Kuid tütar töötab koolisööklas ja ega tal suurt aega ole. Vahest laupäeval,” arutles Nõmm. Lisades, et korraga toitu nädalaks varuda on üpris keeruline.

Korraga terve nädala varu

“Kõige hullem on see, et sa ei oska ju varuda seda toitu. Sa pead arvestama, kui paljuga hakkama saad. Kui millestki puudu tuleb, pole kuskilt võtta,” lausus naine.

“Siin on inimesi, kes liiguvad ainult käruga, neile oli poe lähedus väga oluline. Ise arvasime, et kui saaks vallabussi kord nädalas käima,” avaldas Nõmm. Pärnjõe sotsiaalkorteri asukad käivat küll tema teadmist mööda valla sõidukiga poes, kuid see on liialt väike ja kogu küla rahvas sinna ei mahu.

Pärnjõel on aegade vältel tegutsenud mitu poodi, kuid kõik on pankrotti läinud. “On neid, kel igapäevaselt pole raha, et toitu osta, kes võtavad võlgu ja kui ükskord tuleb maksmise aeg, ei jõua ära maksta. Siis on muud võlad ja nii ta läheb,” tõdes Nõmm.

Vändra vallavanema Peeter Reimanni sõnutsi jõuti esmase arutelu tulemusel seisukohani, et Pärnjõelt on bussiühendus suhteliselt hea nii Vändra kui Kaismaga ning Pärnjõelt Viluvere pool elavad inimesed käivad niikuinii Kaismal poes.

“Jutuks on olnud nii vallavolikogus kui -valitsuses, et mis nüüd saab, aga praegu ei ole inimestelt seda nõudmist veel tulnud, et oleks vaja neid vedama hakata ja bussiring käima panna, nagu meil osas külades on,” märkis Reimann.

Vändra valla buss, mis argipäeviti sõidutab kooli- ja lasteaialapsi, veab nimelt kord nädalas reedeti alevisse poodi, arsti juurde või muid asju ajama Vihtra, Rahnoja, Kadjaste ja Võidula elanikudki.

“Meile ei ole see probleem. Kui tuleb vajadus ja inimesed pöörduvad, saame Pärnjõe piirkonnas samamoodi teha,” kinnitas vallavanem.

Rakett ei toonud toitu ainult Pärnjõele, vaid oli abimees veel mitme valla elanikele.

Tori vallavanem Mart Vaiksaar märkis, et vallas on korraldatud nii, et probleemide tekkides võtavad inimesed külavanematega ühendust ja nemad või sotsiaaltöötajad annavad muredest teada.

“Ma ei oska praegu veel öelda, aga paljuski on tegemist käitumisharjumustega. Meie areaal on ju 280 ruutkilomeetrit ja inimestel, kes eemal elavad, on loomulikult lihtsam kaubabussist kodu lähedalt toit kätte saada kui kaugemal poes käia. Aga ma arvan seda, et paratamatult peavad inimesed oma harjumusi muutma. Tuleb kaugemalt tuua ja nädalaks ette,” leidis Vaiksaar.

Vallavanema sõnutsi peaks busski juhul, kui kõigi soove täita, käima iga kümne minuti tagant. “Kahtlemata ei saa me neid võimalusi luua, aga arvan, et praegu peaks olema bussiliinid enam-vähem nii kaetud, et inimesed saaksid oma kauba kätte. Sotsiaaltöötajate kaudu alles tuleb see info, kas kellelgi on probleeme liikumisega,” märkis Vaiksaar.

Tori vald ei ole seni käiku pannud vallabussi, mis inimesi küladest regulaarselt poodi veaks, kuid buss on vallavanema kinnitust mööda olemas juhuks, kui olukord mõnes piirkonnas keeruliseks läheb.

Hädasolijaid aitavad sotsiaaltöötajad

Neid inimesi, kes ise bussi peale ega poodi minna ei suuda, samuti elu hammasrataste vahele jäänud peresid aitavad omavalitsustes sotsiaaltöötajad ja hooldajad.

“Meil on vallas üks inimene, kes tegelebki ainult nende inimestega, kes ise poodi niikuinii ei saaks, ja tal on selleks spetsiaalne auto,” kinnitas Reimann.

“See on nii uus asi ja kurtmised ei ole vallamajja veel jõudnud, aga ilmselt need mured hakkavad jõudma. Eks me pea siis neid lahendama hakkama,” kostis Halinga vallavanem Ülle Vapper.

“Vanainimestele oli ta (Rakett, toim) suur abi. See mees oli ju nii lahke, et peatas maja juures kinni ja aitas, kui oli vaja kas või jahukott tuppa viia. Sotsiaaltöötajad peavad ilmselt hakkama rohkem tegelema nende vanainimestega,” tõdes Vapper. Ta märkis, et vanainimesed, kes üksi elavad, kellel pole hooldajaid ja lähedasi, on vallas kaardistatud, kuid nüüd tuleb see nimekiri üle vaadata.

Halinga vallas on pood suuremates külades Vahenurmes, Libatses ja vallakeskuses Pärnu-Jaagupis. Vapper nentis, et väikeste maapoodide väljasuremise põhjustasid euronõuded ja Pärnusse kerkinud ning odavamat kaupa pakkuvad supermarketid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles