Delegaadid kuulasid loenguid basseinis

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise Paradiisis esinesid loengutega Budapesti ärikooli lektor Melanie Smith ja Eesti hotelli- ja turismikõrgkooli lektor Ain Hinsberg.
Tervise Paradiisis esinesid loengutega Budapesti ärikooli lektor Melanie Smith ja Eesti hotelli- ja turismikõrgkooli lektor Ain Hinsberg. Foto: Urmas Luik

Rahvusvaheline hotelli- ja turismikoolide ühendus (EUHOFA) pidas osa oma juubelikongressi akadeemilistest loengutest Tervise Paradiisis, kus kuulajad basseinis ja selle ääres mõnulesid.

Kongressi peakorraldaja, Tartu ülikooli Pärnu kolledþi turismiosakonna juhataja Heli Toomani sõnutsi ei pea teadmisi tingimata surmtõsiselt jagama. Kui jutt on Eesti spaadest ja spaade maailmatrendidest, võivad kuulajad loengusaalis istumise asemel tükikest Eesti spaa-kultuurist ise kogeda.

Suitsusaunas kadus umbusk

Alates teisipäevast on ÜRO juures nõuandvat rolli täitva organisatsiooni 50. kongress toimunud Pärnumaal. Pärast Strandi loenguid kolisid 45 riigi esindajad Tõstamaa valda Maria tallu ja Tervise Paradiisi basseinidesse.

Külalistega Maria talu suitsusaunas vestelnud kolledþi turismiõppejõud Tiina Viin rääkis, et paljud esimest korda Ida-Euroopas olevad turismikoolide esindajad olid algul juubelikongressi Eestis korraldamise suhtes umbusklikud, kuid tunnistasid pärast, et nad pole ammu sellist külalislahkust kogenud. Maailma turismiõppejõud viidi hobuse ja traktoriga sõitma, neile õpetati Pärnu kuursaalis kaerajaani ja “Õllepruulijat”.

Tervise Paradiisi loenguteks olid esinejad, Eesti hotelli- ja turismikõrgkooli lektor Ain Hinsberg ja Budapesti ärikooli lektor Melanie Smith riietatud läinud sajandi 30.-40. aastate supelkostüümidesse. Jääkülm maasika-mangokokteil näpus, võtsid kuulajad istet, osa esinejate ees asuvas basseinis ja osa selle taha pandud toolidel.

Enne ja pärast loenguid võisid supelrõivastes ja hommikumantlites delegaadid mägijõest alla lasta, nelja meetri kõrguselt vette hüpata ja basseinides supelda. Veidi vaadanud, ronisid Hollandi delegaadid trepist üles ja tegid neljameetrihüppe ära. Pärast seda ei saanud ka Pärnu kolledþi direktor Henn Vallimäe niisama pealt vaadata.

Globaalne, aga mitte mundris

Hinsbergi ettekande teema oli Eesti spaad. Lasknud algul sanatooriumi Tervis juhatajal Jaan Ratnikul ettevõtet ja Eesti spaade ühendust tutvustada, kõneles Hinsberg sauna, muda ja spaade tähtsusest Eesti turismis. Et jutt üksluiseks ei muutuks, näidati vahepeal ranna- ja saunavideoid.

Smith küsis publikult, miks spaad head on. Lõõgastuseks, lõbuks, vaimseks rahuloluks, stressi maandamiseks või veel millekski muuks? Teenuste pakkuja poolt vaadates tuleb konkurentidest eristuda, kuid teha ühiste eesmärkide nimel koostööd.

Smith kirjeldas eri spaaregioone, pidades Euroopa dominandiks Austria-Ungari spaakultuuri. See ei tähenda, nagu ei võiks Soomes või Norras jääaugus istudes uut aastat vastu võtta. “Globaalne, aga mitte mundris,” iseloomustas ta spaade tulevikku.

Eile õhtul seisis Pärnumaa kutsehariduskeskusel ees vastutusrikas ülesanne: korraldada kontserdimajas kongressi gala-õhtusöök. Väikeses saalis seati juba varakult katlad valmis ja õhtu lähenedes kerkis pinge järjest kõrgemale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles