Endla näitlejad seiklesid kunstiajaloo radadel

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Endla teater

Täna lõunal avatakse Pärnu Endla teatrigalerii sammassaalis näitleja Kaili Viidase koostatud näitus „Armastusega, End(l)ale“, mis toob vaatajate ette maailma kunstiajalukku kuuluvate maalide fotolavastused. Fotolavastustel osalesid Endla näitlejad, lavastajad ja toetavad abijõud.

 Endla teatri 100 aasta juubeli puhul lavastas näitleja Kaili Viidas koos Endla trupi ja tehnilise meeskonnaga 29 maailma kunstiajalukku kuuluvat maali.

Ellu äratati teiste seas näiteks Raffaeli „Keerubid“, Diego Velázqueze „Õuedaamid“, Edvard Munchi „Karje“, Andy Warholi „Elvised“.

 Olulise põhimõttena on fotodel jäädvustatud hetke siin ja praegu. Kõik – alates Salvador Dalí sürrealistlikust maailmast kuni Jan van Eycki 15. sajandi Madalmaade jõuka linnakodaniku koduni – oli reaalselt üles ehitatud ja loodud vaid teatri, mitte fototöötluse vahendeid kasutades. Fotograaf oli Kalle Veesaar.

29 maali lavastamiseks vajalikud interjöörid loodi Endla lavadel. Teatri laoruumidest otsiti välja aastatega kogunenud ja unustatud kostüümid, dekoratsioonid ja rekvisiidid, mida taaskasutati ja töödeldi. Spetsiifiliste detailide loomisel aitasid kaasa Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia butafoori eriala üliõpilased.

Kõik fotod on trükitud ainueksemplaridena ja käsitsi valmistatud raamides, mis valmisid koostöös Pärnumaa kutsehariduskeskuse puutööõpikojaga.

Näitus lõpeb 29. oktoobril oksjoniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles