Kohus soovitab linnal ja Herderil kokkuleppele jõuda

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esplanaadi 10 hoone.
Esplanaadi 10 hoone. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kohtunik Maili Tartu soovitas Pärnu linnapeal Toomas Kivimägil ja Herderi omanikul Robert Hermanil omavahel kokkuleppele jõuda, selle asemel et jääda kohtuotsust ootama.

“See oleks kõigile kasulik, ka linnakodanikele,” lausus vaidlevate poolte kõigi argumentidega tutvunud kohtunik. Kuna enne kohtuotsust oskavad ka pooled ise neid hinnata, on Tartu viimastel nädalatel üritanud vaidlejaid lepitada.

2006. aasta sügisel kirjutas Pärnu linnavalitsust esindanud majandusosakonna juhataja Olav Avarsalu notar Marje Jürioja juures alla Esplanaadi 10 müügilepingule, milles linnavalitsus kinnitas, et kinnistul pole muinsuskaitselisi, looduskaitselisi ega muid piiranguid.

Tegelikult asus Esplanaadi 10 muinsuskaitsealal ja pärast seda, kui Herder uut maja püstitada soovides muinsuskaitseliste piirangute vastu põrkas, esitas ta kohtusse taotluse kinnistu tagastamise ja ligi 3,2 miljoni euro ehk 50 miljoni krooni hüvitamise kohta.

Kinnistu müügihind oli 35 miljonit krooni. Üle 50 miljoni on see kerkinud pangalaenu intresside ja hüvitisnõuete tõttu, millest esimesi on Herder Swedbankile maksnud ja teised annavad kauplemismaa.

Pärnu linna kohtus esindavate vandeadvokaatide Paul Varuli ja Martin Tamme sõnutsi on linn valmis Herderile pakkuma Esplanaadi 10 ehitusmahu kolmandiku võrra suurendamist ja viie miljoni krooni mahus intressikulude katmist. See erineb küll märgatavalt 14. septembri Pärnu Postimehes avaldatud Kivimägi optimistlikust hoiakust, kuid ei rahulda Herderit.

Herderi esindaja vandeadvokaat Tarvo Lindma jutu järgi maksab Esplanaadi 10 praegu heal juhul kümme miljonit krooni ja ärimehel on raske leida äriplaani, mis kinnistu ostuks kulutatud 35 miljonit krooni ja pangaintressid tagasi teeniks. 2006. või 2007. aastal olnuks see võimalik.

“Hoone väärtust saab langetada 25 miljonile, kuid käärid on ikka väga suured,” oli Lindma kokkuleppeni jõudmise suhtes pessimistlik.

Herman rääkis kohtus, et ta tegi volikogu eelmise esimehe Cardo Remmeli kaudu ettepaneku Kivimägiga kokku saada, kuid vastus oli konkreetne “ei”. Tartu sõnutsi on ta varemgi näinud kohtuasju, kus kokkulepe näib poolte vahel ilmvõimatuna, ent siis võetakse end kokku ja leitakse mõlemale kasulik kesktee.

Kõik üle kahe miljoni krooni väärtuses kokkulepped peab kinnitama Pärnu linnavolikogu. Äriühingute vaheliste kokkulepetega võrreldes on linnaga kokkuleppimine aeganõudvam ja poliitilisem, samal ajal on linnal vara rohkem ja pankrotioht väiksem.

Tõenäoliselt pakubki Pärnu linn Herderile raha asemel kordategemist vajavat kinnisvara. Hermani sõnutsi oli tal kunagi linna esindajatega objektidest juttu, kuid nüüd on isegi Esplanaadi 10 ehituskulu nii suur, et investeerimisvajadust õigustada.

Esmaspäeval uuris Pärnu maakohus kirjalikke tõendeid ja kuulas üle Pärnu linnavalitsuse planeerimisosakonna juhataja Kaido Koppeli, kes kirjeldas Esplanaadi 10 planeerimisprotsessi. Uuesti kohtutakse 19. oktoobril kell 9, kui peaksid algama kohtuvaidlused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles