Selgusid Pärnumaa Karu ja teised tipptegijad

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vooditekstiilide tootja AS Wendre on jätkuvalt nii riigi kui maakonna tipptegijate hulgas, seekord kui Pärnu linnas suurim töökohtade looja.
Vooditekstiilide tootja AS Wendre on jätkuvalt nii riigi kui maakonna tipptegijate hulgas, seekord kui Pärnu linnas suurim töökohtade looja. Foto: Urmas Luik

Eile selgusid Pärnumaa ja Pärnu linna 2011. aasta parimad ettevõtted ja Kuldse Oaasi auhinna omanikud, tunnustamisele eelnes tutvumine Pärnumaa kutsehariduskeskuse uue autoremondi- ja metallitöökojaga.

Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus koostöös linna- ja maavalitsuse, kaubandus-tööstuskoja ning omavalitsuste liiduga selgitas parimad eri kategooriates. Viis valda, Sindi linn ning Vändra alev tõstsid esile oma ettevõtted ja tegijad.

Neli tunnustust Pärnult

Pärnu linna ettevõtluse peaauhinna sai AS Rapala Eesti. Ainus Eestis asuv ettevõte valmistab 50 000 lanti ja tirku päevas.

Tunnustuse kohta arvab viimased 13 aastat Pärnu ettevõtmist juhatanud Rauno Rantanen, et Rapala tahab olla tagasihoidlik tegija.

Ettevõtlusnädala tippüritusel, ettevõtete tunnustamisel andis Pärnu meer Toomas Kivimägi üle teisedki linna auhinnad neile, kes “Ettevõtluskonkursil 2011” laureaadi staatusesse jõudsid.

Suurim töökohtade looja on AS Wendre, ettevõte, mis aasta tagasi jõudis pjedestaalile kui Pärnu linna ettevõtluse peaauhinna saanu ja Pärnumaa parimaks ettevõtteks ehk Pärnumaa Karuks tunnistatu.

Käesoleval aastal suurenes ettevõtte töötajate arv 88 võrra, neist 64 töökohta lisandus Pärnus ja 24 Vändras. Vooditekstiilide suurtootjale anti Eesti 2010. aasta taaskasutaja nimetus, mis kinnitab keskkonnateadlikkuse eeskujulikku taset.

Tiitlit investeerija 2011 kannab AS Pärnu Vesi, mis edukalt on osalenud keskkonnakonkurssidel (näiteks “Looduskaitse algab teadmistest”, “Tervislik töökoht”) ja toetab töötajate tervise edendamist. Ettevõte teeb teenust Pärnu kõrval Paikuse ja Audru vallas ning investeeris aastatel 2009–2010 põhivarasse 8,9 miljonit eurot, et tagada kvaliteetne joogivesi ja reovee ärajuhtimine ja puhastamine.

Parim turismiarendaja on Pärnumaa turismiklastri koostöövõrgustik, mida veavad kaks ettevõtlikku naist: Kaire Ilus ja Piret Hallik-Sass.

Pärnumaa turismisihtkoha klastrialgatus toetub piirkonna turismi- ja terviseettevõtete, elamust pakkuvate ettevõtete, omavalitsuste ja turismiarendusega seotud organisatsioonide koostööle, sellesse on kaasatud maakonna haridusasutused. Üks koostöö häid näiteid on “Jääfestival 2011”.

Alustava eksportija 2011 eriauhinna võttis vastu OÜ Vecta Designi esindaja.

Ettevõte alustas Pärnus tegevust 2006. aastal pinglagede müügi ja paigaldusega, olles vahepealse ajaga jõudsalt edenenud. Käive on aastaga suurenenud ligi neli korda, ulatudes umbes 0,4 miljoni euroni, käibest moodustab lõviosa ehk 92 protsenti eksport.

Pärnumaa kolm tähte

Tavakohaselt tunnustab Pärnu maakond parimaid ettevõtteid kolmes kategoorias, nii eilegi. Auhinnad andsid üle maavanem Andres Metsoja ja Pärnumaa omavalitsuste liidu juhatuse esimees Eeri Tammik.

Aunimetust Pärnumaa maaelu edendaja 2011 kannab spordikauba tootja OÜ Frontier Hockey, Eesti kapitalil starditoetusega alustanud ettevõte, maapiirkonna oluline tööandja. Toodet ja kaubamärke sihikindlalt arendades on Võistes asuv väikeettevõte jõudnud oma nišis kvaliteedilt tippu. Firma toodangut kasutavad maailmatasemel hokimängijad tippvõistlustel. Tootearenduses teeb ettevõte koostööd kõrgkooliga ja kasutab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse innovatsiooniosakut.

Pärnumaa tänavune tõusev täht on Pärnu linna alustava eksportija eriauhinna saanu Vecta Design, mille eesmärgid on kõrged ja toodang jõuab nii Lääne- kui Ida-Euroopasse.

Pärnumaa parim ettevõte ehk Pärnumaa Karu 2011 on OÜ Fein-Elast Estonia, 1994. aastal Sindis asutatud firma, mis toodab süntees- ja tehiskiust lõnga ja niiti ning ekspordib peaaegu kogu toodangu (98 protsenti). Rahvusvahelisse kontserni kuuluv ettevõte on märkimisväärse ettevõtluskultuuriga, panustab töökeskkonna loomisesse, kvaliteedi- ja keskkonnateadlikkusesse ja toetab kogukondlikke ettevõtmisi.

Läinud aastal pälvis Fein-Elast Estonia asutaja ja juhataja Urmas Mägi vastutustundliku ettevõtja auhinna, mille andis esimest korda välja Eesti kaubandus-tööstuskoja Pärnu esindus.

Pärnumaa tänusõnad jõudsid pidulikul üritusel ka Eesti parimaks põllumajandustootjaks nimetatud OÜ Vändrani ning üleriigilise konkurentsivõime edetabelis väike- ja keskettevõtete hulgas esikoha hõivanud AS Pärnu Sadamani.

Vallad tõstavad esile

Viis valda, Sindi linn ja Vändra alev tõstsid esile oma ettevõtted ja tegijad.

Halinga valla tänavune parim on OÜ Hellar & Pojad, mis tegutseb 1994. aastast perefirmana. Valmistab leiba ja saia, esindustooteks on kujunenud nostalgilises pakendis magusad kõrsikud, mille sihtturg on koduriigi kõrval Läti ja aastakäive ulatub 220 000 euroni. Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti toetusega uuendatakse tootmishoonet ja seadmeid, et laiendada tootmist.

Sauga valla parim ettevõte on OÜ ASB Greenworld Eesti, mis loodud 1998. aastal ja annab kohalikele tööd. Rahvusvahelise ettevõtte tegevuse kaudu saab ühtlasi tuntuks asukohavald ja -riik.

Are vald tõstis esile OÜ Ronella, ehitusettevõtte, mis tegutseb 2004. aastast, annab tööd kümmekonnale kohalikule ja toetab paikkonna ettevõtmisi.

Saarde vald seadis oma eduettevõtteks OÜ Oberise, mis annab Kilingi-Nõmmes naistele tööd, on piirkonna ühe suurema ettevõttena laiendanud ekspordile suunatud tootmist ja toetab kohalike lasteürituste korraldamist.

Audru valla parim ettevõtja on Vallo Loob, kes innovaatiliselt mõtleva ja tegutseva ettevõtjana juhib OÜ Plekikoda ja OÜ PCGd, mis on tuntud laia tooteprofiili ja toodangu kvaliteedi poolest.

Maakonnakeskuse Pärnu kõrval valis oma parima ettevõtte Sindi linn, tituleerides nii AS Pajo. Tunamullu sügisel investeeris ettevõte 2,4 miljonit eurot uue tootmishoone avamisse. Nüüdisaegsete trüki- ja järeltöötlusseadmetega hoones saab tööd 40 inimest. Viimase paari aastaga on käive suurenenud umbes kolmandiku võrra ja ekspordi osa pooleni tootmismahust. Ettevõte panustab kohalike ürituste korraldamisse, kasvatab Sindi tuntust kodu- ja välismaal.

Vändra alev arvas oma tipptegijaks ligemale 60 töötajaga OÜ Valley, mis valmistab naturaalsest villasest käsitöö-taftingvaipu. Eesti kapitalil põhinev ettevõte turustab eksklusiivset toodangut Skandinaavia maadesse ja Euroopasse, aga vändralaste tehtud vaibad on jõudnud ka Jaapanisse, Argentinasse ja mujale. Valley paneb õla alla kohalikele noorte- ja sotsiaalprojektidele, kultuuri- ja spordiüritustele.

PEAKi ja eriauhinnad

Teist aastat kuulutas Eesti kaubandus-tööstuskoja Pärnu esindus välja vastutustundliku ettevõtja nimetuse saaja. Tänavu pälvis selle tiitli Vändras tegutseva MS Balti Trafo OÜ juhataja Jaanus Luberg, kes juhib mullu Pärnumaa tõusvaks täheks tunnustatud ettevõtet.

SA Pärnumaa Turism väärtustas oma auhinnaga aasta turismitegu 2011 ehk jääfestivali korraldanud turundusfirmat OÜ Helpir.

SA Pärnumaa Ettevõtlus- ja Arenduskeskus (PEAK) andis tavakohaselt välja järjekordse toote- ja kvaliteedimärgi “Pärituult Pärnumaalt”. Selle sai OÜ Hellar & Pojad, mille Halinga vald valis tänavu oma parimaks ettevõtteks.

Ettevõtluskonkursi värskendusena andis PEAK üle oma tunnustuse edukale alustanud ettevõtjale 2011, selle nimetuseni jõudis OÜ Hotelweb.

Paar aastat tagasi alustas firma omalaadse on-line-broneeringute portaaliga, mis kiiruse, lihtsuse, kasutajasõbralikkuse ja vastuvõetava hinnatasemega on kordi suurenenud. Reaalajas Eesti hotellitube ja majutust pakkujale hakkab kodumaa turg kitsaks jääma.

“Kuldse oaasi” lõpptulemused

Parim toitlustuskoht: pitsarestoran Steffani, OÜ Kingexport;

parim tee või kohvi nautimise koht: kohvik Supelsaksad, OÜ Supelsaksad;

lastesõbralik teenindaja restoran: Jahtklubi, OÜ PJK Haldus;

parim meelelahutus- või vaba aja veetmise koht: ööklubi Sugar, OÜ LIS Investeeringud;

meeldejäävaim kultuurisündmus: “Augustiunetus”, MTÜ Kastan Taskus, Gea Kammer;

parim spordisündmus: Jüri Jaansoni kahe silla jooks, MTÜ Spordiklubi Pärnu Kahe Silla Klubi.

“Kuldse oaasi” tulemused selguvad Pärnu linnakodanike ja turistide arvamuse põhjal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles