Motomehed panid hooajale punkti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kestuskrossi Eesti meistrivõistluste etappidel tuiskas stardipaugu järel rajale üle saja motomehe.
Kestuskrossi Eesti meistrivõistluste etappidel tuiskas stardipaugu järel rajale üle saja motomehe. Foto: Tõnis Kukk

Pärnumaa võidusõitjad teenisid Haapsalu motomaratoniga lõppenud kestuskrossi Eesti meistri- ja karikavõistlustel kuus kuldset, neli hõbedast ja kolm pronksikarva autasu.

Hooaja viimasel võidukihutamisel Kiltsi lennuväljal jahtis kahe- ja neljarattalistel tsiklitel auhindu kokku üle 160 motomehe Eestist, Soomest, Lätist ja Leedust. Võistluspäevale lisasid tublisti pinget paljud tugevad krossisõitjad, kes otsustasid end esimest korda motomaratonil proovile panna.

“Ilm oli kena ja valdavalt kuival kivisel pinnasel kulgenud rajal sai heas tempos sõita,” rääkis enduroäss Toivo Nikopensius. “Et igal ringil tuli võistlejatel ületada viis lennukite angaari, said nii sõitjad kui pealtvaatajad paraja portsu adrenaliini.”

Põldma juhtis sõitu algusest lõpuni

Haaspsalu kestuskrossi esimeses sõidus kihutasid kaherattaliste mootorrataste taltsutajad kaks tundi.

Juba avaringil liidripositsiooni haaranud Urmas Põldma suutis lõpuni oma edumaad hoida. Põnevas heitluses järgmistele kohtadele sai teise koha Jüri Triisa, kannul vend Toomas ja lõunanaaber Ugis Kimons. Üldarvestuses sai viiendana finišilipu kodurajal kihutanud Reio Engman ja kuues oli paljukordne Läti meister Einars Vinters.

Pikas võistlejaterivis oli Pärnumaa kiireim Nikopensius, kellele järgnesid Egon Üpraus ja Jüri Makarov.

Nikopensius jälgis vaid põhikonkurenti

Kuni 250 ccm neljataktiliste tsiklite E1 klassis teenis etapivõidu noor lätlane Klimovs. Nikopensius, kellel oli meistrikulla võitmiseks vaja viimasel etapil silmas pidada vaid oma põhikonkurenti Argo Keermet, sai ülesandega suurepäraselt hakkama.

“Stardist pääsesin liidritega koos minema, kuid kolmandal ringil panin korra külje maha ja suur punt läks kohe mööda,” meenutas oma motomehe karjääri 49. Eesti meistrikulla teeninud Nikopensius. “Uuesti sadulasse istudes sõitsin rahulikult Keerme selja taga ja nii me koos finišisse jõudsime.”

Viie etapi kokkuvõttes edestas Nikopensius Keermet seitsme punktiga ja pronksmedal kuulub Jari Alanenile Soomest.

E3 klassis oli Põldma endale meistritiitli juba eelmisel etapil kindlustanud, võit Haapsalus lisas vaid punkte. Etapil oli teine Jüri Triisa ja kolmas Einars Vinters. Hooaja kokkuvõttes tuli Põldma järel hõbedale meie mees Karmo Volmer ja pronksile Peep Nork.

85 cc klassis sai etapivõidu pärnakas Roni Ratinen, teine oli Kevin Radsin ja kolmas võitja kaaslinlane Jarmo Lehiste. Meistrivõistluste kokkuvõttes tuli kullale Priit Biene, hõbemedali vääriliselt kihutas Lehiste ja pronks kuulus Ratinenile.

Nooremate seenioride konkurentsis oli taas kiireim väsimatu Jüri Makarov, kes võitis ülivõimsalt Eesti meistrikulla. Haapsalus sai teise koha leedukas Danielius Zistautas ja kolmandana jõudis lõpujoonele Makarovi klubikaaslane Aivo Hünnev. Meistrivõistluste hõbeda teenis Aivo Rabbi ja pronksi sai Hünnev.

Quadracer’ite poolteist tundi kestnud sõidu võitis kindlalt noor pärnakas Sten Jupaschevski, teiseks tuli Kaspar Kangur ja kolmas oli Martin Toovis. Eesti meistritiitel kuulub Kangurile, hõbeda saab Jupaschevski ja pronksi Toovis.

Meie poistele kolm karikavõitu

Eesti karikavõistluste arvestuses tuli harrastajate konkurentsis esikohale Egon Üpraus ja seenioride vanemas grupis võidutses Madis Pool. ATV rahvaspordi klassis, kus üks etapp on veel sõita, teenis Haapsalus esimese autasu pärnakas Jaan Margus, teiseks tuli Ingo Ingver ja kolmandaks Tanel Veerpalu.

Noorte motomeeste quad 100 klassis olid hooaja kokkuvõttes kolm paremat Kevin Saar, Patric Kurvits ja Rico Rohumaa.

Quad 200 tsiklitel kihutavatest poistest teenis esimese koha karika Martin Adamson, kellele järgnesid Kristof-Tiit Ehamäe ja Sander Lakiza.

Ees ootab veel Gotlandi maraton

“Kodus on suuremad sõidud selleks korraks sõidetud, nüüd hakkan valmistuma Gotlandi kestuskrossiks,” kõneles Nikopensius. “Kuigi olen seal käinud tosin aastat järjest, pole himu kolm tundi kestval sõidul ennast proovile panna kuhugi kadunud.”

Nikopensiuse sõnul pääseb maailma suurima motomaratoni starti Rootsi armee endisel tankodroomil 2500 sõitjat. Sel aastal läheb Eestist Gotlandile viis sportlast, neist Nikopensius, Mart Meeru ja Jüri Koger esindavad Paikuse motoklubi.

Tulemused

Pärnumaa võidusõitjate pjedestaalikohad.

Eesti meistrivõistlused.

E1: 1. Toivo Nikopensius. E3: 2. Karmo Volmer. 85 ccm: 2. Jarmo Lehiste, 3. Roni Ratinen. Seeniorid 40+: 1. Jüri Makarov, 2. Aivo Rabbi, 3. Aivo Hünnev. Quadracer: 1. Kaspar Kangur, 2. Sten Jupaschevski.

Eesti karikavõistlused.

Harrastajad: 1. Egon Üpraus. Seeniorid 50+: 1. Madis Pool. Quad 100: 1. Kevin Saar. Quad 200: 2. Kristof-Tiit Ehamäe, 3. Sander Lakiza.

Andmed: EMF

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles