Endla teater tähistab 100 aasta juubelit

, Endla teatri avalike suhete juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Endla teater

22. oktoobril tähistab Pärnu Endla teater Eesti kolmanda kutselise teatrina oma 100 aasta juubelit. Sel puhul vaatab teater tagasi möödunud aastatele ja kutsub endaga koos pidutsema.

Esimese juubeliüritusena ootab Endla kõiki homme kell 18.30 hotell Pärnu ette vana Endla teatrimaja ausamba juurde. Ausamba juures süüdatakse ühiselt küünlad kõigi endiste endlalaste mälestuseks ja taaselustatakse virtuaalselt kunagine teatrimaja oma algses asukohas. Esineb Endla seltsi segakoor.

Ausamba juurest liigutakse tõrvikurongkäiguna Rüütli tänavat pidi praeguse teatrimaja juurde. Teatris ootavad rongkäigus osalejaid soe tee ja juubelikringel ning seejärel näeb suures saalis dokumentaalmaterjalil põhinevat lavastust „Kirjad Endlale“ (lavastaja Tiit Palu).

Rongkäigus osalejatele on etendusele sissepääs tasuta.

„Kirjad Endlale“ oli üks Endla 100. hooaega tähistavaid eriprojekte, millega anti ainus etendus sel kevadel. Juubeli puhul mängitakse lavastust siiski veel üks kord. Lavastus põhineb kirjadel, mis Endla seltsi eestseisus sai 1911. aasta alguses, kui käisid uue teatri avamise ettevalmistused. Kirjades põhjendasid väga erineva taustaga inimesed oma sobivust näitlejaametisse. Kirju loevad näitlejad Triin Lepik, Sten Karpov ja Priit Loog.

Reedel toimub praeguste ja endiste teatritöötajate traditsiooniline ühine külaskäik Pärnu Metsakalmistule. Õhtul on Teatrikohvikus Endla Jazzklubi erikontsert, kus üles astub ansambel Airipos koosseisus Airi Allvee, Tõnu Raadik, Ants Õnnis, Tiit Saluveer ja Argo Toomel.

22. oktoobril õhtul esitletakse Teatrikohviku I korrusel teatri juubeliraamatut „Endla teater 100“, mis annab 100 lavastuse kaudu sissevaate kutselise Endla teatri esimesse tegevussajandisse. Raamatu on koostanud teatri dramaturg Triinu Ojalo.

Ojalo sõnutsi teadis ta juba kolm aastat tagasi Endlasse tööle tulles, et teatri lähenevat suurt juubelit tuleks tähistada mahuka raamatuga. Konkreetsemalt hakkas idee kujunema aasta tagasi 100. hooaja alguse puhul näitust koostades, kui tekkis mõte samamoodi kui näitusel keskenduda raamatus tähelepanuväärsematele lavastustele.

Keerulise valiku tulemusena jõudis kaante vahele 100 lavastust. Peale nende ja rikkaliku fotomaterjali annab kogumik kümnendite kaupa tausta loova sissevaate teatri üldisesse käekäiku ja tegemistesse.

Raamatuesitlusele järgneb suures saalis William Shakespeare’i/Andres Noormetsa „Hamlet Andersoni“ esietendus, lavastajaks Andres Noormets.

Esietenduse lõppedes algab teatrimajas sünnipäevapidu, kus meeleolukat muusikat teevad Endla praegused ja endised näitlejad.

Sammassaalis saab vaadata näitleja Kaili Viidase koostatud fotonäitust “Armastusega, End(l)ale“, kus näeb fotolavastusi ligi 30st maailma kunstiajalukku kuuluvast maalist. 29. oktoobril lähevad kõik näitusefotod oksjonile.

Teatrikohvikus ja Küüni koridorides on uuesti välja pandud eelmisel aastal Endla 100. hooaja puhul valminud näitus Endla ajaloo silmapaistvamatest lavastustest.

Väikese sünnipäevakingina endale on teater juubelinädalal saanud valmis uue kodulehe, kus peale senise info on mitu uuendust ja varasemast rikkalikum valik fotomaterjali nii Endla lavastuste kui ajaloo kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles