Juhtkiri: Rail Balticule süttis roheline tuli

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eile tehti Brüsselis põhimõtteline otsus ja Euroopa Komisjoni liikmed kiitsid heaks erifondi loomise üleeuroopalise tähtsusega transpordiprojektide rahastamiseks.

Ettepanek tuli komisjoni asepresidendilt ja transpordivolinikult Siim Kallaselt.

Põhimõtteliselt on Rail Balticule võimalik rahaline õlg alla saada juba 2014. aastast.

Erifondi loomine on selgelt rohelise tule süütamine Rail Balticule ehk Soome, aga ka Loode-Venemaa ning Balti riikide ja Poola senisest paremaks sidumiseks ülejäänud Euroopaga.

Rail Balticu projekt vastab kahtlemata transporditaristu toetamise fondi reeglitele. Nüüd peavad Balti riigid omavahel kokku leppima. Homse Pärnu Postimehega ilmub hiljuti toimunud Pärnumaa arvamusliidrite lõunal tehtud ettekannetega erileht ja sealgi on kesksel kohal Rail Baltic. Eesti valitsus on uue raudtee ehitamist toetavad otsused teinud. Nüüd on esimesena järg Läti käes, kus uus valitsus ametisse astub.

Praeguses olukorras on meil oluline liitlane Euroopa Komisjon, mis avaldab survet Poolale ja Lätile, et need otsustamisega kiirustaksid.

Leedu seim pani oktoobri algul paika, et Rail Baltic kuulutatakse ”erilise avaliku huvi projektiks”. Leedu probleem on olnud raudtee alasse jääva eraomandis maa võtmine avalikuks kasutamiseks. Vastav menetlus on aeganõudev ja seimis heaks kiidetud resolutsioonis märgitakse, et Rail Balticu projektiks tarvis mineva maa puhul rakendatakse riigihangete menetlusi, mis kohaldatakse ”üldsuse vajadusteks eriprojektide maa avalikes huvides rakendamise” seadusega.

Brüsselis on selgunud seegi, et Rail Balticu projektist rahastab Euroopa Liit 85 protsenti, mis on väga hea ja kõrge näitaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles