Margus Tsahkna: Vanemapension tuleb!

Margus Tsahkna
, riigikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: PP

Valitsusliit on valmis saanud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ühe peamise valimislubaduse – vanemapensioni eelnõu, mis jõuab varsti menetlemiseks riigikogusse. Vanemapensioni kehtestamisel on mitu põhjust.

Tulevikku vaatamine

Madal sündimus ei ole murekoht ainult Eestis, vaid see on probleem kogu Euroopas. Praeguseks oleme Eestis küll saavutanud nullilähedase iibe, kuid mure eesti rahva püsimajäämise pärast on sellegipoolest väga aktuaalne.

Hädavajalik on välja töötada konkreetsed pikaajalised meetmed, mis ei vaata tulevikku kaks või viis aastat, vaid märksa pikaajalisemalt. Euroopas on teadlased pakkunud välja laste arvu sidumise pensioni suurusega, et mõjutada muu hulgas sündimuskäitumist positiivses suunas.

Vanemapensioni üks peamisi eesmärke on nimelt muuta elukeskkond senisest enam sündimust soosivaks. On paratamatu, et üks vanemaist jääb pärast lapse sündi mingiks ajaks tööelust kõrvale. See avaldab negatiivset mõju tema pensioni suurusele. Vanemapension aitab last kasvataval vanemal ära hoida tulevikus pensioni languse, mis on tingitud tööalase tulu saamata jäämisest lapse kasvatamise perioodil. See aitab vältida vaesusriski sattumist, eriti just paljulapseliste perede puhul.

Vanemapension on pensionilisa, mida samasugusel kujul pole üheski teises Euroopa Liidu riigis kehtestatud. Siinkohal on Eestil võimalus olla teerajaja kogu Euroopale.

IRL käis valimiste eel välja emapensioni idee, mis nüüd on töörühma tegevuse tulemusena saanud seaduseelnõu kuju. Eelduste järgi peaks see seadusena vastu võetama selle aasta lõpus.

Nii ema kui isa

Emapensionist sai vanemapension seetõttu, et seda pensionilisa on võimalik saada ühel vanemaist, nii emal kui isal. Kumb vanemapensioni saama hakkab, tuleb omavahel kokku leppida. Kui on kasvatatud mitut last, võib vanemapensioni omavahel jagada: ema saab ühe lapse ja isa teise eest. Vanemapensioni hakkavad saama praegused pensionäridki.

Oluline on teada, et vanemapensioniks kuluv raha ei tule teiste pensionäride arvelt, see ei võta üheltki pensionilt sentigi ära, vaid riik paneb oma eelarvest raha juurde.

Vanemapensioni eelnõu on tehniliselt keerukas, kuid näitlikult öeldes hakkaks kahe lapse vanem saama aastas ühe lisapensioni ehk 13 pensioni aastas.

Kui 2010. aastal oli arvestuslik keskmine pension 4785 krooni kuus (306.70 eurot), siis vanemad, kelle laps sündis ajavahemikus 1991 – 31. detsember 2012, hakkaksid saama lisapensioni ühe lapse puhul 156.60 eurot ehk 2445 krooni aastas, kahe lapse eest 313.50 eurot (4891 krooni), kolme lapse kohta 470.30 eurot (7337 krooni), nelja lapse korral 627.10 eurot (9783 krooni) aastas ja nii iga lapse lisandudes edasi.

Et kõik oleksid võrdselt koheldud, hakkame enne 1991. aastat sündinud laste vanematele maksma lisapensioni ühe pensionistaaži aasta väärtuses. Nendele vanematele oleksid lisaraha numbrid ühe lapse arvestuses 52.20 eurot (815 krooni), kahe lapse eest 104.50 eurot (1630 krooni), kolme lapse puhul 156.70 eurot (2445 krooni) ja nelja lapse puhul 209 eurot (3261 krooni) aastas. See võrdsustab kõik lapsi kasvatanud vanemate pensionilisad.

Pärast 2013. aasta 1. jaanuari sündinud laste vanematest ühele maksame lapse kasvatamise eest neli protsenti riigi keskmiselt sotsiaalmaksuga maksustatavalt töötasult vanema teise pensionisambasse kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni.

Milline on vanemapensioni reaalne rahaline väärtus lapsevanematele, on praegu keeruline öelda, kuna see sõltub vanema vanusest ja pensionifondi tootlusest. Igal juhul saab see olema arvestatava suurusega pensionilisa.

Ei ole kahtlustki, et laste kasvatamine on rõõmu kõrval äärmiselt vastutusrikas töö. Vanemapensioni kehtestamisega väärtustame senisest enam laste üleskasvatamist, samuti loome kindlama aluse eesti rahva säilimisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles