Pärnu lennujaama välislennud sattusid kahtluse alla

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eeslmisel suvel pidas Stockholmi ja Pärnu vahel ühendust Rootsi firma Skyways. Järgmisel aastal võivad välislennud jätkuda.
Eeslmisel suvel pidas Stockholmi ja Pärnu vahel ühendust Rootsi firma Skyways. Järgmisel aastal võivad välislennud jätkuda. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Eile Pärnu lennujaama jõudnud kiri teatas rahvusvaheliste lendude lõppemisest Pärnusse järgmisel aastal. Täna keskpäevaks oli leitud parem lahendus – lennud jätkuvad.


AS Tallinna Lennujaama nõukogu liige, riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees ja Pärnumaalt valitud reformierakondlane Väino Linde ütles Pärnu Postimehele, et rahvusvaheliste lendude lõpetamise kohta Pärnusse tehakse lõplik otsus jaanuari alguses, kui AS Tallinna Lennujaama omanik majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ütleb oma viimase sõna.

Rootsi lende ei tule!

“Asi on halb. AS Tallinna Lennujaama nõukogu kinnitas eelarve ja ette on näha põhitulude langust. Kui inimestel on vähem raha, sõidetakse lennukiga vähem,” tõdes Linde.

Pärnu lennujaama on rajatud pikk rahvusvaheline lennurada, kuhu on sisse pandud 30 miljonit krooni. Järgmiseks aastaks oleks sellel lennuohutuse tagamiseks ja rahvusvaheliste lendude lubamiseks vaja teha 2-3 miljoni krooni eest remonditöid.

“Seda 2-3 miljonit krooni ei ole Tallinna lennujaamal Pärnule enam võimalik leida oma pingelise eelarve tõttu,” selgitas Linde.

Regionaallennujaamade probleem on selles, et nad omatuluga katavad vaid ligi 15 protsenti kuludest. Riigi ülesanne on tagada regionaallennud ja selleks on järgmiseks aastaks eraldatud 13 miljonit krooni, mis jagatakse Pärnu, Kihnu, Ruhnu, Kuressaare, Kärdla ja Tartu lennujaama vahel. niisama suure summa dotatsiooni eraldab Tallinna lennujaam oma eelarvest, see on raha, mis tegelikult teenitakse Tallinnas.

Linde möönis, et Pärnu sanatooriumid ja spaad on teinud tublit tööd Stockholmi lennuliini loomisel, kuid selle jätkamiseks tingimuste loomiseks pole raha.

AS Sanatoorium Tervise juhatuse liige Jaan Ratnik oli silmanähtavalt löödud: “Meil on kõik reklaammaterjalid juba välja saadetud, oleme Stockholmi-Pärnu reisidega arvestanud! Helistasin maavanemale, tema omakorda majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantslerile Marika Priskele, kes lubas seda teemat järgmise nädala algul veel menetleda.”

Rootsi lennud tulevad!

Pärnu maavanem Toomas Kivimägi andis toimetusele teada, et aastal 2009 saab Pärnu lennuväljale maanduda Estonian Airi Saab 340 lennukiga. “Sellise lubaduse andis pärast vestlus kantsleriga AS Tallinna Lennujaama juhatuse esimees Rein Loik. Nii et kiidusõnu väärivad nii Loik kui Priske! Sanatooriumide ja spaade Stockholmi-Pärnu ühisprojekti nurjumine olnuks suur jama,” ütles Kivimägi.

Väino Lindegi edastas Rein Loigu sõnumi, et kui Pärnu lennujaama saartele lendamiseks kasutatavat rada veidi “tuunida”, saaks välismaalt väiksemaid lennukeid vastu võtta küll, need maanduksid samale kattele, mis on saarte lennuradadel. Vajaminev ligi 300 000 krooni on leitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles