Juhtkiri: 100aastane etendus

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnu Endla teater tähistab täna oma 100 aasta juubelit, sellest väärikamat verstaposti kohalikus kultuurielus annab otsida ja leida seda ei õnnestugi. Kutseline teater, eriti nii pika ja toeka ajalooga kui Endlal, on suur väärtus nii linnale kui kogu Eestile. Pärnusse kui kultuurilinna võib suhtuda nii ja teisiti ning mõnel juhul ei sobigi sellist määratlust kasutada, kuid kui linnas tegutseb teater, ei ole kõik kadunud.

Endla on oma pika elu jooksul näinud paremaid ja halvemaid aegu nagu inimesedki. Pärnu teater on nautinud üle-eestilist populaarsust ja elanud üle selle kaotusegi. Nii päris mitu korda. Ega menu sõltugi alati repertuaarist ja näitlejatest-lavastajatest, vaid mingist kolmandast ja sõnulseletamatust fenomenist, mis ühel aastal toob saali rahvast täis ja teisel palju tühje kohti tekitab. Kõige sellega, rääkimata kõiki Eesti teatreid painavast rahapuudusest, on Endla rinda pistnud ja peab seda tegema tulevikuski. Kuid meil pole vähimatki kahtlust, et Pärnu teater nendega hakkama ei saaks.

Kui tänane suur pidu saab teatrirahval ja nende sõpradel peetud, algab jälle argipäev, mis on teatris muidugi hoopis teistsugune kui tavaelus. Siis peab vaatama, et 100aastane Endla ikka edasi läheks ja sajandi pärast võiks jälle uhket pidu pidada.

Sirbile antud usutluses tõdes Tiit Palu, kes mõne kuu pärast Endla pealavastaja kohalt lahkub, et praegu on Pärnu teatri mõõnahetk, mis laheneb siis, kui selgub, kuhupoole see teater liigub. Palu arvates peaks Endla muutuma organisatsiooniliselt, rohkem avanema, kuid möönab, et lähiajal seda ei juhtu. Palu on Endla eluga olnud seotud kümme aastat ja teab kindlasti, mida räägib. 100aastast inimest enam naljalt ei muuda, 100aastast teatrit aga kindlasti.

Seetõttu soovimegi tänasel tõepoolest tähtsal ja toredal päeval kodulinna teatrile jõudu ja pealehakkamist ning julgust muutuda! Ja muidugi aitäh sadade teatrielamuste eest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles