Pärnus tuli kaevamistöödel välja 700aastane tara

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskajast pärit püstpalktara, mis reedel nähtavale tuli.
Keskajast pärit püstpalktara, mis reedel nähtavale tuli. Foto: Ants Liigus

Pärnu vanalinna vee- ja kanalisatsioonitorustiku ehitamisega on arheoloogilise järelevalve korras saadud teada mõndagi huvitavat keskaegse linnahoonestuse ja tollase tänavavõrgu kohta. Erandiks ei kujunenud töö Pühavaimu tänaval.

Arheoloogid tegid kindlaks, et Uue ja Pühavaimu tänava nurgal, osalt Steineri aia alal asus kunagi maja, mis on vähemalt korra põlenud.

Arheoloogilise järelevalve olulise momendina õnnestus vastutaval arheoloogil Peeter Piiritsal kaevamise käigus fikseerida keskaegse linna Uue (Vana) ja Pühavaimu tänava nurk.

“Keskaegsed tänavad ei kulgenud linnas sirgete lõikudena, vaid võisid loogelda nii, nagu tänavate äärde oli ehitatud majad: mõni tänava suhtes ühel joonel, teised mitte,” selgitas Piirits.

Kaevikus ilmutasid end müürid, mis on alles jäänud Uue ja Pühavaimu tänava nurgal asunud keskaegsest hoonest.

Kõigepealt tuli Steineri aia lähedal kaevikus nähtavale uusaegne kividest laotud sillutis, mis asub ligikaudu meetri sügavusel kultuurikihis.

Sügavamale kaevates tuli päevavalgele juba nimetatud keskaegse elamu kivimüür laudpõranda jäänustega ning kahe ja poole kuni kolme meetri sügavuselt ilmusid välja juba 14. sajandist pärit tänava puitsillutis, rentsli jäänused ja huvitava leiuna ligikaudu 700aastane püstpalkidest tara, mis arvatavasti oli ehitatud kinnistu eraldamiseks tänavakärast.

Ühtlasi tähistab see leid Uuel ja Pühavaimu tänaval arheoloogiliste uuringute lõpusirgele jõudmist sel sügisel.

Pühavaimu tänava leiud kaevati lahti reedel. Juba nädalavahetusel uurisid arheoloogid kaevikud üle ja lubavad nüüd käesoleva nädala möödudes veevärgi ehitajad torusid edasi maasse kaevama. Eesmärk on veel tänavu sügisel vanalinnas torutöödega ühele poole jõuda, kvaliteetne vee- ja kanalisatsiooniteenus majadessse tuua ja tänavad täies ulatuses liiklusele avada.

Suve jooksul järelevalve korras tehtud arheoloogiliste uuringute käigus on vastutavad arheoloogid Peeter Piirits, Rünno Vissak ja Eero Heinloo Pikal, Uuel, Pühavaimu, Vee, Munga ja Malmö tänaval päevavalgele toonud hulganisti esemeleide ja täpsustanud pilti Pärnu keskaegsest linnaruumist, hoonestusest ja tänavatest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles