Tootsi Turvas tahab kasutusele võtta uue maardla

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Freesturba kogumine turbarabas. Foto on illustreeriv.
Freesturba kogumine turbarabas. Foto on illustreeriv. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Aktsiaselts Tootsi Turvas soovib Läänemaal Oru vallas võtta kasutusse uut turbamaardlat, sest praegune on end ammendamas ja kaevandamine juba nii kokku kuivanud, et mõjutab valla sissetulekut.

Niibi rabas asuvas maardlas on kaevandatavat turbavaru ligi 400 000 tonni. Tootsi Turvas taotleb praegu laienemiseks luba, et see turvas kasutusele võtta. Niibis asuvale tehasele on see eluliselt vajalik, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Kui Niibis enam kaevandada ei saaks, tuleks kogu turvas Oru valda vedada Pärnu-, Harju- ja Raplamaalt. Seetõttu lisanduks ettevõttele transpordikulu üle poole miljoni euro aastas.

Enne Tootsi Turbale kaevandusloa andmist uuritakse, kuidas mõjutab kaevandamine kohalikku maastikukaitseala ja Läänemaa suurimat karstiala.

Uue maardla avamisega seoses hinnatakse keskkonnamõju laiemalt. Kui keskkonnaamet leiab, et Niibi rabas kaevandamise jätkamine mõjub loodusele halvasti, siis Tootsi Turbale kaevandusluba ei anta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles