Ühistransporti kasutades võib hätta jääda

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna bussijaamast viib lennujaama linnaliin nr 2.
Tallinna bussijaamast viib lennujaama linnaliin nr 2. Foto: Toomas Huik/Postimees

Kuigi Pärnust on võimalik kaks korda nädalas otse Odessasse sõita, jääb pärnakas hätta, kui tahab ühistranspordiga enne kella kümmet hommikul Tallinnast väljuvale lennukile jõuda.

Esimene buss Pärnust Tallinna väljub kell 6 ja on bussijaamas kell 7.30. Lennujaama jõuab 10–15 minutit pärast kaheksat, mis tähendab, et enne kella 10 väljuvatele lendudele pole suurt lootust jõuda. Enne kella 10 väljus Tallinna lennujaamast eile üheksa lendu.

Viimane Pärnu buss tuleb Tallinnast kell 21. Pärast seda sõidab suviti Pärnusse küll Vilniuse buss, kuid Eesti-siseselt ta pileteid müüa ei tohi ja buss viib teid kohale, kui ostate Riia pileti.

Tallinlane jõuab Pärnusse kõige varem kell 8.10. Tagasi pealinna poole tuleb tal minna hiljemalt kell 21.

Riiaga on parem bussiühendus

Valides Tallinna lennujaama asemel Riia lennujaama, on tunduvalt lihtsam hommikusele lennule jõuda. Öösel kell 2.20 väljub Pärnust Liivimaa pealinna lausa kolm bussi, millest kiiremad on Riias ja sealses lennujaamas kell 5.12. Viimased Pärnu bussid väljuvad Riia lennujaamast kell 20.15 ja Riia kesklinnast kell 1.10.

Tallinna ja Pärnu busside väljumisaegu võrreldes tuleb tõdeda, et Pärnul on Riiaga parem bussiühendus. Kuigi lõunanaabrite juurde sõidab päevas 17–18 ja Tallinna 25–27 bussi, on varahommikul ja hilisõhtul lihtsam Läti pealinnast koju pääseda, ära pole unustatud lennujaamaühendustki.

Rahvusvahelisi busse väljub Pärnust päris palju. Vilniusesse sõidab iga päev viis bussi (esimene väljub Pärnust kell 2.20 ja viimane 23) ning mõlemal suunal on võimalik öö bussis magada. Kord päevas läheb buss Peterburi, kolm korda nädalas Minski ja kaks korda nädalas Kiievisse ja Odessasse.

Osas linnades tuleb öö veeta

Kui teil peaks aga millegipärast tekkima mõte Haapsallu sõita, tasub üles otsida mõni autoga tuttav või Tallinna kaudu bussiga minna. Ainus Haapsalu buss väljub Pärnust kell 16 ja tuleb Haapsalust Pärnusse kell 10.30 ja esmaspäeviti kell 7.15.

Pärnu ja Tartu vahet sõidab 9–11, Pärnu ja Viljandi vahet 10–14 bussi päevas.

Esimene Pärnu-Tartu buss jõuab Tartusse kella 9.25ks, viimane Tartu buss väljub Pärnust kell 19.05. Viljandisse jõuab kella 8.12ks, viimane buss läheb kell 19.05.

Paide ja Rakvere suunal sõidab neli-viis bussi päevas. Kui ühistransporti eelistav Paide elanik tahab Pärnus käia, jõuab ta siia kell 10.55 ja peab 15.30 tagasiteele asutama. Rakvere elanik jõuab Pärnusse 35 minutit varem ja lahkub sama bussiga.

Narva, Valka ja Võrru sõidab Pärnust buss kord päevas. Samal päeval pole võimalik nendest linnadest ühissõidukiga tagasi tulla.

Kuressaare vahet sõidab neli–viis bussi päevas, aga kui pärnakas Kuressaarde jõuab, on tal vaid kaks tundi ja 15 minutit tagasisõiduni. Pärnut külastav Saaremaa elanik jõuab siia kell 10.05 ja võib lahkuda 18.50.

Pärnu ja Kärdla vahel otseliini pole, sõita tuleb Tallinna kaudu.

Enne kui kiirrongid iga kahe tunni järel Tallinna kihutavad, on rongihuvilistel võimalus kell 7.14 Raekülas Tallinna rongile minna ja 9.54 pealinnas olla. Tagasi sõidab rong 17.11–19.59. Ülejäänud linnadega Pärnul raudteeühendust ei ole.

Kes Eestis igale poole õigeks ajaks kohale tahab jõuda, on sunnitud auto muretsema.

Ühistranspordi probleemid

* Riia lennujaamaga on parem ühendus kui Tallinna omaga.

* Tallinna–Pärnu buss väljub liiga vara.

* Paide ja Rakvere elanikel on Pärnu külastamiseks kolm–neli tundi.

* Haapsalust, Valgast, Võrust ja Narvast ei saa pärnakad samal päeval tagasi.

* Rongiliiklus ei suuda bussiliiklusega konkureerida.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles