Pärnus valmib Pariisi metroo kaart

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdav osa OÜ Vecta Designi toodangust läheb Euroopa riikidesse, tellimuste täitmise nõuded on kõrged ja töötajad koolitab ettevõte kohapeal.
Valdav osa OÜ Vecta Designi toodangust läheb Euroopa riikidesse, tellimuste täitmise nõuded on kõrged ja töötajad koolitab ettevõte kohapeal. Foto: Ants Liigus

Pärnus Papiniidu silla lähedal Lao tänavas tegutseva OÜ Vecta Designi juhataja Vitali Kilievoi võttis eile hommikul vastu kaks auhinda: Pärnumaa tõusev täht 2011 ja alustav eksportija 2011, mis kinnitasid eduettevõtteks tunnistamist.

“Mul on väga hea meel teile üle anda tõusva tähe tiitel, sest tegemist on ettevõttega, millel on suur arengupotentsiaal,” ütles Pärnu maavanem Andres Metsoja maavalitsuse ja Pärnumaa omavalitsuste liidu auhinda üle andes.

“Ettevõte on toimetanud vaikselt, kuigi majandustulemused on märkimisväärsed,” lisas Pärnu abilinnapea Romek Kosenkranius, surudes juhataja kätt alustava eksportija eriauhinda ulatades.

Pärnus 2006. aastat tegutsev ja Eestis ainsana pinglagesid valmistava ja paigaldava paarikümne töötajaga Vecta Designi käibest lõviosa ehk 92 protsenti moodustab eksport ja ainulaadseid tellimusi täidetakse Euroopa turust kaugemalegi.

Pilved lakke

Ettevõtte kodulehelt leiab infot tegevuse kohta seitsmes võõrkeeles, samuti tootenäidiseid, mis rõõmustavad tellijaid paljudes riikides. Kes kodumaal Vecta Designis tehtavast oma silmaga aimu tahab saada, peab minema näiteks Laidoneri muuseumi, Tallinna loodusmuuseumi või Otepääle talispordimuuseumi.

Spetsiaalsele kilematerjalile kujundatud laed on fantaasiarikkad nagu tellijate soovid, pea kohale võib tellida näiteks valged pilved sinitaevas, maailmaruumi seal esiplaanil maakeraga, lillemustrid, aga ka perepildi või hoopis tähistaeva, kus säravad kristalli meenutavad lambikesed. Parima tulemuse nimel teeb tootja/paigaldaja koostööd kogenud disaineritega.

“Kasutame Prantsusmaal ja Saksamaal valmistatud spetsiaalset kilet, meie põhitellijad on Saksamaal ja sealt käiakse siin väljaõppel,” rääkis ettevõtte juhataja Kilievoi, juhatades maa- ja linnavalitsuse esindajaid tunnustamisele järgnenud huvikäigul ligemale 1000ruutmeetrisel tootmispinnal.

Valgetes kinnastes kätega tõstavad töötajad pinglagede fotokilerulle, printer kannab mustri kangale ja tellijani jõudmist ootab Pariisi metroo mitmeruutmeetrine kaart.

“Meie toodang ei lähe ainult lakke, vaid ka silmale,” mainis juhataja, näidates punaste moonidega kaunistatud seinaosa.

Juhataja sõnutsi on pinglagede tootmise tehnoloogia Euroopas tuntud 30 aastat, Eestis aga kümmekond aastat ja kui neid valmistama hakati, pidas koduturg neid kipslagedega võrreldes kalliks. Keskmine ruutmeetri hind koos paigaldusega on 25–30 eurot.

Maailmaturgu vallutav ja laienemisplaane tegev Pärnu väikeettevõte rõhub kvaliteetsele algmaterjalile ja teostusele, millega nõudlikumgi tellija rahule jääb.

Vesi jääb pidama

Kontoriosa teleriekraanil näidatud toodangut tutvustavast videofilmist selgus pinglagede eelis mis tahes muust tavalise maja laematerjalist. See peab vastu kas või veeuputusele, mida näiteks ülemised naabrid võivad vannitoa kraani lahti unustades korraldada.

Raskuse 100–150 kilo ruutmeetri kohta peab materjal vastu ja umbes tunni aja pärast tõmbab algasendisse tagasi, nagu poleks midagi juhtunud.

“Pinglae serva saavad meie tehnikud lahti võtta ja vee sealt ära voolata lasta ning see koht tõmbub tagasi algsesse asendisse,” selgitas juhataja tehnoloogilisi võimalusi.

Vecta Design tutvustab ennast rahvusvahelistel messidel, hiljuti naasis Kilievoi Itaaliast Bolognast ja novembri lõpus minnakse Saksamaale müüginäitusele. Videofilmi vaatavad messikülastajad ammuli sui nagu tootenäidiseid, mille värvigamma valikul ega teostuses ei tundu loomingulisi piire ees olevat.

“Arvatakse, et pinglaed sobivad ainult suurtesse ruumidesse, aga järjest rohkem hakatakse neid tellima eramutesse, korteritesse,” rääkis Kilievoi, kellel oma toodangu näidisega on kaetud koduköögi lagi. “Materjal kardab teravaid esemeid ja ega ma köögis nugadega žongleeri, aga šampanjakorgi kannatab see välja küll,” iseloomustas juhataja värvikalt enda ettevõtte toodangut.

Eesti ettevõtteid ühendavasse kaubandus-tööstuskotta kuuluv OÜ Vecta Design kasvatas aastaga käivet ligi neli ja suurendas eksporti kuus korda. Sihikul on Ladina-Ameerika ja plaanis avada tehas Hispaanias, kui sealne Euroopa ots Kreeka krahhi järel veidi jahtub.

 

Vecta design OÜ

* Alustas tegevust 2006. aastal, ainus pinglagede tootja Eestis.

* Annab tööd keskeltläbi 17 inimesele, juhataja on Vitali Kilievoi.

* Toodang turustatakse Euroopa Liidu riikides ja väljaspool selle piiregi, näiteks Iraaki, Iraani, Albaaniasse.

* Moderniseeris Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse toetusega tootmist, võttis kasutusele uue tehnoloogia.

* Käibest moodustab üle 90 protsendi eksport.

* Pälvis ettevõtjate konkursil Pärnu maavalitsuse ja Pärnumaa omavalitsuste liidu auhinna Pärnumaa tõusev täht 2011 ja Pärnu linnavalitsuse eriauhinna alustav eksportija 2011.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles