Kreeka muusika austajad väisasid hellenite maad

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestimaalased Hydra kalarestoranis musitseerimas.
Eestimaalased Hydra kalarestoranis musitseerimas. Foto: Erakogu

Äsja naasis Pärnu kreekapärase muusika ansambel Kreeka reisilt: 13.–18. oktoobrini oli ansambel Mr Buzuki & Rembetes koosseisus Andrus Haugas, Lina Vouraki ja Olavi Kõrre streikival Kreekamaal.

Käidi rembetoloogide konverentsil Hydra (kreeka keeli Ydra) saarel. Kõrre sõnade kohaselt on rembetiko muusika, mida mängiti Kreekas ja Kreeka asumaadel Anatoolias 19. sajandi lõpus.

Kahe maailmasõja vahel segunesid Anatoolia kreeklased emamaa rahvaga ja tõid endaga kaasa uusi muusikainstrumente. Mõnele tunduvad need meloodiad pisut türgipärased, ent tegu ongi sümbioosiga.

Rembetiko-konverents on toimunud juba 11 aastat. Üritusel kohtuvad huvilised kogu maailmast. Seekordki toimusid tavapärased koosmänguõhtud, mis tihti venisid hiliste öötundideni.

Musitseerisid Iraani santouri-, Küprose buzuki-, Inglismaa baglama- ja zümbüs’imängijad, samuti Kreeka politico lauto ja San Francisco tzouras’emängija, peale nende Türgi lauljatar ja kolm Eesti rembetoloogi.

“Kolm õhtut olid tulvil põnevat muusikat ja kohalike sooja vastuvõttu,” rääkis Olavi Kõrre. “See annab tugeva tunde, et igas maailma paigas leidub hulle, keda sama muusikastiil tõmbab.”

Hydra saar asub Egeuse meres ja on omapärane, sest saarel puudub põhjavesi. Kogu liiklus toimub muuladel. Linn koosneb sadamast ja mägisest linnakust. Saarel on säilinud mitusada aastat vanad hooned. Hydra saare ajaloos on kõrghetki, näiteks selle tugev laevastik oli suureks abiks Türgi-vastases liikumises 19. sajandil. Maailmas loetakse Hydra saart romantika mõttes üheks kaunimaks.

Ateena sadamalinn Pireus oli teine suurem keskus, kus ajalooliselt rembetiko- muusikat mängiti ja mida konverentsil osalejad külastasid. Võrratu mulje jättis eestlasele sealne rannaäärne mereandide restoranide kett.

Tuuri lõpetas rembetiko-muusika klubiõhtu Ateena äärelinnas. Kõrrele meeldis, et Ateena vanalinna turu melu ilmestasid muusikud, kes tänavanurkadel üles astusid. Turg on seal omaette vaatamisväärsus: kõrvuti pakkus seal liha sadakond valges kitlis lihunikku, pikad noad ja lihakehad selja taga.

Et prügivedajad streikisid, vedeles suurlinnades kõikjal rämps ning meenutas keerulist poliitilist situatsiooni. Enne streigilaine kasvamist ja liikluse tõkestamist jõudsid pärnakad kenasti lennuväljale. “Kreeklastele meeldib streikida, ilmselt on neil tugevad ametiühingud,” märkis Kõrre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles