Juhtkiri: Ivake rohelisem tulevik

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnus Räämal hallidest aegadest asunud prügimäe ajalugu saab täna otsa ja algab tänapäevane lugu, mis räägib keskkonna säästmisest ja energiast.

1957. aastal tööd alustanud Rääma prügila sulgemine algas juba tükk aega tagasi ja selle häbitult linnaservas 27 hektaril laiunud koleduse likvideerimine nõudis 3,45 miljonit eurot ehk kümneid miljoneid kroone. Nüüd võib julgesti tõdeda, et kogu see aeg, töö ja raha on läinud asja ette.

Esiteks saab Pärnu lõplikult lahti nõukogude pärandina nii ohutuid kui ohtlikke jäätmeid sisaldanud prügimäest, mis käegalöömise korral võinuks veel mitut põlvkonda ohustada.

Teiseks rajati suletud prügilale gaasikogumissüsteem ja elektri ning sooja koostootmisjaam. Kunagisest hoolimatusest sünnib seega lõppkokkuvõttes midagi headki.

Kindlasti ühineb Pärnu Postimees heade sõnade ja tunnustustega OÜ Paikre ja selle direktori Teet Kursi aadressil. Kurs on tõestanud, et Eestis ja Pärnumaal saab suuri ja Baltimaade kohta tähelepanuväärseid ettevõtmisi teostada.

Ühelegi aspektile pole Rääma prügila sulgemisel läbi sõrmede vaadatud, kõik on tehtud nii, kuidas peab: järeleandmiste ja mõttetu venitamiseta.

Seega võib Kursi ja Paikret eeskujuks tuua nii eraettevõtetele kui avaliku sektori tegemistele.

Ehk paneb see suur töö Räämal ja loomulikult Paikre prügila Paikuselgi teisigi inimesi senisest veidi enam keskkonnale mõtlema.

Taaskasutus ja keskkonnateadlikkus pole sõnakõlksud, vaid märksõnad, millega arvestamine tagab meile puhtama ja meeldivama tuleviku, ja Pärnu tulevik on tänasest samuti ivake rohelisem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles