Pärnus suleti Rääma prügila

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus pandi eile pidulikult kinni Rääma prügila.
Pärnus pandi eile pidulikult kinni Rääma prügila. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnus pandi eile pidulikult kinni Rääma prügila, mis tähendab 15 aastat väldanud keskkonnaprojekti lõppu.

Kui lõpust alustada, siis niimoodi, suure pidulikkusega, pole kindlasti ühtki prügilat kinni pandud. Kõigepealt mälestusmärk, siis järelehüüded ja tänusõnad. Lõpuks koguni trummisõu ja ilutulestik, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

Aga kadunukesel, 1957. aastast pärnakate prügi vastu võtnud Rääma prügilal pole siiski kuigi rahulik elu. 18 hektari suurune prügimaardla on küll suletud sarkofaagiga, aga peab siiski soojust ja elektrienergiat tootma. Selleks on rajatud Paikre bioenergia tootmiskeskus, mis seda prügigaasidest toodab.

"Meie poolt on kõik tehtud: on jäätmekäitlussüsteem jäätmete ladestamiseks, jäätmete järelsortimiseks ja taaskasutusse suunamiseks," ütles OÜ Paikre juhataja Teet Kurs. "Ja on suletud vana prügila. Aga see ei ole veel lõpp, nüüd on vaja organiseerida kohalike omavalitsuste territooriumidel korralik jäätmete kogumise ja sortimise süsteem."

Teet Kursi sõnul tuleb Rääma prügilal prügilate sulgemise määruse kohaselt silma peal hoida kuni 30 aastat, mis tähendab põhja- ja pinnavee, õhu ja kogu prügila seiret ja kontrolli. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles