Kivimägi riskib veerand miljoniga

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõpruse ostja Argo Pärn (paremal) ei lasknud end heidutada Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ähvardusest, et paari–kolme miljoni lisakrooni pärast pole ostjal mõistlik linna ja Pärnu Ravikeskuse head koostööd kaalukausile panna.
Sõpruse ostja Argo Pärn (paremal) ei lasknud end heidutada Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ähvardusest, et paari–kolme miljoni lisakrooni pärast pole ostjal mõistlik linna ja Pärnu Ravikeskuse head koostööd kaalukausile panna. Foto: Urmas Luik

Taastusravikeskuse Sõprus ostupakkumise tagasivõtmist kartnud Pärnu linnapea Toomas Kivimägi mässis linna kohtuvaidlusesse, mille käigus linn riskib veerand miljoni euroga.

“Sõpruse müük oli linnale hea tehing,” kuulutas Kivimägi tänavu aprillis pärast seda, kui Pärnu Postimees oli avalikustanud, et linn pole Sõpruse eest saanud enampakkumisel lubatud 23 401 000 krooni, vaid sellest 2,9 miljoni krooni võrra väiksema summa.

Ettevõte ei jätnud juhust kasutamata

Enne lepingu allkirjastamist suutis Sõpruse ostnud OÜ Pärnu Ravikeskus lepingusse kaubelda aktsiate müügi puhul ebahariliku tingimuse: kanda müügisummast 2,9 miljonit Swedbanki agendikontole. Linn oleks selle raha saanud aasta pärast, kui mõnd varjatud puudust avastanud ostja raha ülekandmist poleks vaidlustanud.

Pärnu Ravikeskus ei jätnud juhust kasutamata ja tegi linnale ettepaneku hoiustatud summast miljon linnale anda ja 1,9 miljonit ettevõttele jätta, põhjendades seda puudustega Sõpruse hoonete ehituskvaliteedis. Linnavalitsus ettepanekuga ei nõustunud, leides, et müüdi aktsiaid, mitte kinnisvara, ja ostjal oli küllalt aega kaubaga tutvuda.

“Kui Coca-Cola aktsia langeb, ei saa ma selle pärast hinna tagasikeeramist nõuda,” ütles abilinnapea Romek Kosenkranius. Sõpruse nõukogu esimees Liina Lokko vaidlust kommenteerida ei soovinud.

Linnavara müügiplaan vajas täitmist

Kivimägi hinnangul oli 2,9 miljoni krooni agendikontole hoiustamine linnale hea kompromiss, sest 3,4 miljonit üle alghinna pakkunud ainus ostja võinuks üldse Sõpruse ostust loobuda. Linnal oli vaja linnavara müügi plaani täita ja hoiustatud summalt tiksus iga päev 0,05 protsenti intressi.

“Peale selle on agendikontole hoiustatud raha pealt makstav intress aasta arvestuses ligi 20 protsenti, mis peaks välistama otsitud vastuväited selle raha linnale mittemaksmiseks. Igati põhjendatuks peame Eesti ühe juhtiva advokaadibüroo kaasamist linna huvide esindajana juba läbirääkimiste protsessis. Seega tunneme end väga tugevalt,” teatas Kivimägi 12. aprilli Pärnu Postimehes.

Kuigi linnapea ähvardas, et paari–kolme miljoni lisakrooni pärast pole ostjal mõistlik linna ja Pärnu Ravikeskuse head koostööd kaalukausile panna, ei lasknud ettevõte end heidutada ja raha jäi agendikontole seisma.

Lõpuks esitas vandeadvokaat Arne Ots advokaadibüroost Raidla Lejins & Norcous linna esindajana oktoobri alguses kohtule hagi, milles võlaõigusseadusele tuginedes nõuti hoiusumma (185 343.78 eurot ehk 2,9 miljonit krooni) ülekandmist ja 32 527.83 euro ehk 508 950 krooni suuruse intressi (5. oktoobri seisuga) tasumist.

Kohtus võib nii võita kui kaotada

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõuniku Maria Murakas-Ollo andmeil on linnavalitsus seni advokaadibüroole õigusabiteenuse osutamise eest maksnud 28 719 eurot. Tõenäoliselt ei jää see viimaseks arveks, kui hagi hakatakse eri kohtuastmetes arutama.

Liites 2,9 miljonile kroonile õigusabikulu, võib linna kaotus kiiresti ületada 3,4 miljonit krooni ehk summa, mida Pärnu Ravikeskus Sõpruse aktsiate eest üle alghinna pakkus. Intressi saab linn üksnes siis, kui ta võitjaks jääb.

Kohtus võib aga nii võita kui kaotada. Linnapea otsus osa Sõpruse müügisummast agendikontole kanda oli risk, mille hind selgub tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles