Konkurss selgitas parimad kammerlauljad

, konkursi kunstiline juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Kuusiku nimelise esimese rahvusvahelise kammerlauljate konkursi esikohta jagasid Hiina tenor Hongtao Wang ja Eesti sopran Annika Lumi.
Tiit Kuusiku nimelise esimese rahvusvahelise kammerlauljate konkursi esikohta jagasid Hiina tenor Hongtao Wang ja Eesti sopran Annika Lumi. Foto: Ants Liigus

Pühapäeval Pärnu Kuninga tänava põhikooli aulas lõppenud Tiit Kuusiku nimelise esimese rahvusvahelise kammerlauljate konkursi võitsid Annika Lumi Eestist ja Hongtao Wang Hiinast.

Konkurss toimus 27.–30. oktoobrini, olles ellu kutsutud seoses Pärnust pärit väljapaistva ooperisolisti Tiit Kuusiku 100. sünniaastapäeva ja Kuninga tänava põhikooli 40. aastapäevaga.

Väärikas žürii

Peale ooperi oli Kuusik suurepärane Saksa Lied’i ja kammerlaulude esitaja. Samuti on kammerlauljatele mõeldud konkursid Euroopa ja maailma kontekstis suhteliselt harvad ja neid korraldatakse tunduvalt vähem kui ooperisolistidele mõeldud võistulaulmisi.

Põhjus peitub eelkõige selles, et kammermuusika kvaliteetne esitamine on märgatavalt raskem, sest seab interpreedile sageli rohkem nõudmisi kui ooper.

Esimesel Kuusiku konkursil oli kaheksa osavõtjat seitsmest riigist. Konkursi tase oli kõrge ja ettevõtmise perspektiivi märkis mitmel korral ära žürii esimees, Hamburgi teatri- ja muusikaakadeemia ja Salzburgi muusikakõrgkooli Mozartheum professor Ingrid Kremling-Domanski.

Veel kuulusid žüriisse Eesti teatri- ja muusikaakadeemia professor Helin Kapten, Ukraina-Itaalia ooperilavastaja ja produtsent, Luigi Illica nimelise fondi president Tatiana Zozulia, Leedu muusikaakadeeemia ja Kaunase konservatooriumi professor Vladimiras Prudnikovas, Valgevene riikliku muusikaakadeemia ja Maladetšna kõrgema muusikakooli laulukateedri professor Georgi Jurevitš ning “PromFesti” ja Klaudia Taevi nimelise konkursi kunstiline juht Erki Pehk.

Traditsioon jätkub

Kahel päeval kõlas Kuninga tänava põhikooli aulas kammermuusika klassika. Võistlejate kohustuslik pala oli Franz Schuberti „Muusikale“.

Teistest enam lauldi Schumanni, Griegi, Tšaikovski, Rahmaninovi, Bergi, Wolfi, Debussy, Messiaeni teoseid.

Heatahtlik žürii andis välja kolm kolmandat kohta, mille pälvisid Magdalena Kulig Poolast, Justina Tomkute Leedust ja Matthias Dennerle Saksamaalt, ja ühe teise koha, mille vääriliseks tunnistati Poola sopran Ewelina Moscal. Esikoht läks samuti jagamisele Hiina tenori Hongtao Wangi ja Eesti soprani Annika Lumi vahel.

Kammerlaulu puhul mängib tähtsat rolli ja on häälele võrdne partner saateinstrument, mis üldjuhul on klaver. Seega märgiti Kuusiku-nimelisel kammerlauljate konkursil ära paremad kontsertmeistridki. Parimaks tunnistati Maarja Plink, diplomi muusikalise kvaliteedi eest teenisid kontsertmeistrid Ülle Rebane, Idayat Ahundov (Peterburi) ja Asta Juršiene (Leedu).

Osa võtnud solistide esituse kvaliteet ja rahvusvaheline haare lubab loota, et Kuusiku-nimelisel kammerlauljate konkursil on perspektiivi kujuneda omanäoliseks lauluvõistluseks Pärnu kultuurimaastikul. Teine Tiit Kuusiku nimeline rahvusvaheline kammerlauljate konkurss toimub Pärnus oktoobris 2012.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles