Kohus uurib Lepa ja Suugi tegevust

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SuurSepa Arendus loodi Pärnus Suur-Sepa 13 kinnistul kõrguva veetorni asemele korterelamu ehitamiseks.
SuurSepa Arendus loodi Pärnus Suur-Sepa 13 kinnistul kõrguva veetorni asemele korterelamu ehitamiseks. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu maakohtu kohtunik Indrek Nummert peab andma hinnangu, kas SuurSepa Arenduse ASi raha Leppade perefirmale edasi laenanud Garri Suuk ja Elmar Lepp kuritarvitasid usaldust või ei.

Prokuratuuri hinnangul kuritarvitasid, sest Lääne ringkonnaprokuratuur on esitanud mõlemale mehele süüdistuse ja saatnud kriminaalasja kohtusse. Suuk ja Lepp süüdistusega ei nõustu ning on otsustanud Leon Glikmani ja Aivar Pilve advokaadibüroo abiga oma õiguste eest kohtus võitlema hakata.

Kas tehinguga kahjustati Luige huve?

2007. aasta 1. septembril sõlmisid SuurSepa Arenduse ASi juhatuse liikmena töötanud Suuk ja OÜ Lepa Kaubakeskuse nõukogu liige Elmar Lepp laenulepingu, mille järgi SuurSepa Arendus laenas Lepa Kaubakeskusele viis miljonit krooni. SuurSepa Arendus kuulus Hans H. Luigele ja Lepa Kaubakeskusele, Lepa Kaubakeskus oli Leppade perefirma.

SuurSepa Arendus loodi Pärnus Suur-Sepa 13 kinnistul kõrguva veetorni asemele korterelamu ehitamiseks. Luik pani ettevõtmisesse kaks miljonit ja Leppade perefirma kinnistu, osalus jagunes pooleks. Ettevõte laenas AS DnB Nord Bankist kinnisvaraarenduseks viis miljonit krooni, mille edasilaenamise õiguse üle vaidlus käib.

Nüüd on nii SuurSepa Arendus kui Lepa Kaubakeskus pankrotistunud ja Elmar Lepale on välja kuulutatud füüsilise isiku pankrot. Suuk töötab AS Pärnu Vee juhatajana ja kuulub Pärnu linnavolikogusse.

Prokuratuur: nõukogu luba polnud

Süüdistuse kohaselt rikkusid Suuk ja Lepp mitut ettevõtte põhikirja punkti ja äriseadustiku sätteid, mille järgi laenulepingu sõlmimiseks olnuks vaja ettevõtte nõukogu nõusolekut.

“Selle tulemusena kanti viis miljonit krooni ühe äriühingu kontolt teise kontole ilma õigusliku aluseta,” selgitas Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm. “Kuna laen jäi lepingus sätestatud tähtajaks tasumata, tekitasid Garri ja Elmar õigusliku aluseta ning nõukogu teiste liikmete teadmata sõlmitud laenulepinguga ja selle alusel tehtud rahaliste ülekannetega aktsiaseltsile olulise varalise kahju.”

Süüdistuse järgi kasutasid Suuk ja Lepp teise isiku vara käsutamise õigust ebaseaduslikult ära ega järginud teise isiku varaliste huvide järgimise kohustust.

Suuk: omanikud tülitsevad

Suuk ütles, et ta on SuurSepa Arenduse juhatuse liikmena tegutsenud nõukogu otsuste alusel. “Minu hinnangul on esitatud süüdistuste näol tegemist ebaõige, kohatu ja seetõttu mulle arusaamatu etteheitega. Toimiku materjalidest nähtuvalt on kriminaalasja puhul tegemist konfliktiga, mis on tekkinud SuurSepa Arenduse omanike vahelisest ärihuvide põrkumisest ja isiklikust tülist,” rääkis ta.

Suuk soovis rõhutada, et osa süüdistustest on käesolevaks ajaks juba ära langenud, sest kaebaja väited osutusid ebaõigeteks ja alusetuteks. “Loodan, et kohus hindab asjaolusid ja tõendeid õiglaselt ning teeb õige lahendi,” lausus ta.

29. novembril toimub Pärnu maakohtus kriminaalasja arutamiseks eelistung. Kohtuistungitega alustatakse tõenäoliselt suvel või sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles